12 okt: Scotton, (92 km)

Vanochtend zijn we rond een uur of 11 op ons gemak met mijn oom en tante vertrokken voor een rondje van de omgeving. Mijn oom is een fanatieke mountain biker (het is hier dan ook prachtig gebied om te fietsen) en reed ons via de kleine rustige landweggetjes die hij ook fietst. Als eerste bracht mijn oom ons naar Snape, voor een kijkje bij het kasteel en een blik in het aangrenzende kapelletje; de ochtenddienst was net klaar en de dames en de pastoor boden ons een kopje slappe koffie met melk uit de thermos en een koekje aan terwijl we rondkeken!


Daarna reden we naar het vlakbij gelegen Thorp Perrow arboretum, wat een prachtig 150-jaar oud park was, nu heel mooi in herfstkleuren en een lekker zonnetje. Ik heb wat zaadjes van een hele mooie rode esdoorn geplukt voor in de tuin...


Via mooie binnendoorweggetjes zijn we naar het plaatsje Masham gereden waar mijn oom van zijn fietstochten een goeie tearoom kende (klopt!). Daar hebben we lekker gelucht en daarna een beetje rondgewandeld; we kuierde richting het oude kerkje dat middenin een mooie begraafplaats lag vol grote schaduwrijke bomen en met hele grote grafstenen - sommige zerken waren wel 1,5 meter hoog! De kerk zelf was van binnen wel mooi, maar het mooiste was van buiten met de zon en schaduw en alle zerken eromheen.


Van daaruit zijn we via wat mooie omritten door het heuvelachtige landschap naar de "dru´de tempel" gereden, een heuveltop die 150 jaar geleden versierd was met menhirs en een miniatuur Stonehenge. Het was toen schijnbaar een soort van project om de werkelozen uit de regio werk aan te bieden en te motiveren. Wel een apart gezicht zo in het bos! De uitzichten over de omgeving waren heel mooi: we konden wel 40-50 km ver zien door het zonnige heldere weer.


We zijn daarna geleidelijk aan teruggereden naar huis, voor een kopje thee en door mijn tante gemaakte appelcake; lekker! Het was onderhand tijd voor een beetje rust, dus iedereen heeft het smiddags een beetje rustig aangedaan. Mijn nicht is pas verhuisd dus die heeft vandaag haar kamer (ze was tijdelijk weer even thuis geweest) uitgeruimd en haar auto ingeruimd en volgepropt; met een ovenschotel bij die mijn tante apart gemaakt had voor d'r is ze savonds vertrokken - wij volgen morgen met een tweede auto vol.


free counters