20 februari; Khama Rhino Sanctuary, 90 km gereden

Zowel Hans als ik heeft niet echt rustig geslapen; we waren toch steeds bezig met de mogelijkheid dat er enge beesten rond zouden kruipen of dat we lek gestoken zouden worden door de muggen. Maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee – heel fijn was dat de lamp het heel de nacht gedaan heeft waardoor als we midden in de nacht wakker werden we niet gelijk in een zwart gat keken… ’S-ochtends hebben we gedoucht, ontbeten en onze spullen gepakt. Toen hebben we een van de twee mango’s geschild die we een paar dagen geleden gekocht hadden, in Kasane; al zag hij er steeds nog zo hard en groen uit, het vruchtvlees was zoals het hoorde heerlijk sappig! Na nog een tijdje gelezen te hebben buiten zijn we vertrokken om de sleutel van het huisje in te leveren en een paar uurtje rond te toeren in het park. We hadden een kaart gekocht, waarmee we enigszins onze weg konden vinden over de vele, onduidelijk gemarkeerde weggetjes.


Al gauw zagen we zwermen prachtige metaalblauwe vogels, meer dan we ooit tot nu toe gezien hadden, een grote kudde gnoes, struisvogels, impala’s en ook een hertachtige die we niet kende maar die heel erg behaard was en wel iets van een lama had. Bij een drinkplaats zagen we zebra’s, gnoes, impala’s, en wrattenzwijnen, en tijdens het rijden zagen we ook regelmatig impala’s en wrattenzwijnen. Het terrein is behoorlijk groot en ze hebben zo’n 20 witte neushoorns en 2 zwarte, dus de kans dat je een neushoorn zag was nog altijd niet zo groot. Bij de drinkplaats waar ze graag kwamen volgens de vrouw bij de receptie was er natuurlijk geen een, maar een eind verderop zag ik zebra’s, en toen opeens neushoorns! Het waren er wel een stuk of 10, ongelofelijk! Echt een prachtig gezicht, en ook zo veel bij elkaar, zelfs een of twee wat jongere… We hebben ervan genoten, net zoals van het zien van tientallen wrattenzwijntjes verderop met jongen, waarbij dan regelmatig een van de ouders snel door het grasland rende met de staart omhoog en erachteraan 2-3 kleintjes, ook met de staart omhoog!


Ook zagen we op een gegeven moment struisvogels met kuikens, en een secretaressevogel, en een giraffe… Wat dat betreft was het weer eens een goede dag voor dieren! Bij een vogelkijkplaats zijn we er even uitgegaan om te kijken, en zagen zwermen kleine vogeltjes die als een grote vogel steeds in en uit de struiken vlogen. Wat een lawaai als ze langs vlogen! Toen we terugwaren bij de auto zijn we even achterin gaan controleren, want Hans had een druppeltje diesel gezien op de grond en mijn sloffen, die gewoon los achterin lagen, had ik net die ochtend weggegooid omdat ze een dag of wat geleden opeens zo vreselijk vies waren gaan ruiken en nat waren. We waren er bang voor dat de jerrycan diesel achter in de auto was gaan lekken, en helaas bleek dat ook te kloppen! Wat een ramp, al ons drinken, eten en de kleren lagen achterin, als die maar niet vies waren geworden…


We moesten echter eerst terug naar Serowe om te pinnen aangezien we bijna geen cash meer hadden en ze in de Rhino Sanctuary geen faciliteiten hebben om plastic te betalen. Onderweg naar de uitgang zagen Hans en ik een tak op het pad, maar toen hij erlangs reed schrok hij – en dus ik – zich wild! Want het was namelijk geen tak geweest maar een zonnebadende zwarte mamba, de meest giftige slang in Afrika! De slang verdween met een sprong razendsnel de bosjes in, ons geschrokken achterlatend. Pfffff, wat een schrik!


In Serowe hebben we ook nog maar even wat eten gekocht voor de lunch en voor vanavond, aangezien we geen zin hadden om te koken, en al helemaal niet om naar het restaurant te rijden en daarna in het donker de tent op te moeten zetten. Teruggekomen in de Rhino Sanctuary zijn we gereden naar waar de camping was, en hebben we een plekje uitgezocht; de camping is namelijk heel wijds opgezet, met overal in de bush uitsparingen onder grote bomen waar je dan je kamp mag opzetten – het is nog wel 50 meter van de wc’s vandaan, maar dichterbij konden we niet komen en het plekje leek mooi genoeg.


Eerst nog even naar de wc, waar Hans een gil gaf omdat de wc die hij eerst grondig geďnspecteerd had opeens bewoond bleek door een grote gekko! Ik heb er nog foto’s van kunnen maken, hij was echt zo groot als mijn hand, zonder staart want die was hij kwijtgeraakt en was nu weer aan het bijgroeien. Daarna zijn we de achterbak uit gaan laden, en terwijl Hans zo veel mogelijk diesel uit de lekkende jerrycan in de tank gooide heb ik half gestript (diesel op je huid is minder erg dan op je kleren) en ben ik achterin gekropen om de schade op te nemen en zand over de gelekte diesel te strooien in de hoop daarmee een deel straks eruit te kunnen scheppen. Het viel gelukkig mee, onze kleren en het drinken en eten waren nog niet bereikt geweest door de diesel. Wat ben ik ontzettend blij dat we toch voor die onhandige harde, waterdichte koffers gekozen hadden in Nederland en niet voor zachte, vochtdoorlatende tassen!


Na een snelle douche om het zand van me af te spoelen ben ik in het wc-blok de foto’s gaan downloaden en typen, aangezien we daar een stopcontact gevonden hadden… Vanavond slapen we voor het eerst in de tent!


Het opzetten van onze tent en alles een beetje op order brengen ging redelijk goed, gelukkig is die tent makkelijk op te zetten. Na een paar uur hebben we het zand weer uit de achterbak geschept – gelukkig werd het merendeel van de diesel inderdaad opgenomen door het zand, alleen de geur hangt er natuurlijk nog – en een plastic zakje over de opening van de jerrycan gespannen onder de dop. Hans had namelijk gezien dat de dop niet goed afsloot, dus hopelijk zou dit het lekken een beetje tegengaan! ’S-avonds hebben we wat pasteitjes en gehaktballen uit blik gegeten want we hadden geen zin om moeilijk te doen en al helemaal geen zin om naar het restaurant te gaan, toen nog een uurtje gelezen – na zeven uur werd het natuurlijk pikdonker, en bij het autolicht lezen was ook niet alles na een tijdje – en toen naar bed gegaan.


free counters