28 maart; Vanrhynsdorp – Kleinbaai, 495 km gereden

Vandaag hebben we een redelijk rustige rit gehad langs de wijnvelden ten noorden van Kaapstad; echt het lijkt wel een heel ander land dan gisteren – vandaag reden we door liefelijk groene heuvels met irrigatiekanalen vol water, berghellingen vol wijnranken, en uiteraard hier en daar enorme luxe villa’s van de wijnboeren die goed geboerd hebben! Naarmate we dichterbij Kaapstad zelf kwamen werd het drukker en drukker, en aangezien Zuid Afrikanen nogal hard rijden (makkelijk 150 km waar ze 120 of zelfs minder mogen) werd het stresvoller om te rijden voor Hans; en met de toenemende hoeveelheid borden, afslagen, viaducten, reclameborden en andere afleidende zaken, voor mij stressvoller om de juiste weg aan te houden. We moesten namelijk dwars door de stad rijden, langs het vliegveld, en dan weer de stad uit… Uiteindelijk was het allemaal geen probleem, we zijn die enorme drukte gewoon een beetje ontwend; we hebben zelfs voor het eerst deze reis in een echte file gestaan!


We wilde niet in Kaapstad zelf overnachten, aangezien dat veels te druk en onveilig is, en we wilden op een rustige, fijne plek zitten – want we waren bang dat het regelen van een terugvlucht misschien niet gelijk zou lukken en we dus verschillende dagen zouden moeten wachten. De rit langs de kust ten oosten van Kaapstad was heel erg mooi, de kustlijn is erg ruig met prachtige bergen en veel kleine kustplaatsjes. Omdat de haaientocht die we oorspronkelijk voor de 2e april geboekt hadden vanuit Gordon’s Bay vertrok zijn we daar maar naar toe gegaan met de bedoeling daar accommodatie te zoeken – het is een klein mooi kustplaatsje met veel bed & breakfasts en misschien zouden we dan, als we niet gelijk terug zouden kunnen komen, alsnog tussendoor een haaientocht kunnen doen terwijl we wachtten.


Omdat het kantoor van de haaientocht onderweg was zijn we gelijk even binnengestapt om alvast naar de mogelijkheden te vragen, en kregen te horen dat die specifieke tocht niet eerder kon gaan omdat de boot nog in het nabijgelegen Kleinbaai lag, maar dat sowieso dat wat we het liefst wilde zien, het springen, nog niet begonnen was – dat is iets dat seizoengebonden is en van de ene op de andere dag begint – en de haaien ook nog niet echt aanwezig waren in Gordon’s Bay. Bij Kleinbaai waren er echter al wel heel veel ‘gewone’ haaien, die echter niet sprongen. Hij raadde ons dan ook aan om naar Kleinbaai te rijden en daar ter plekke een haaientocht te regelen – hij kende iedereen daar, en zou ons helpen een en ander te regelen. Hij raadde ons daar ook een bed en breakfast aan van waaruit we alles zouden kunnen regelen en heeft gelijk voor ons daar naar toe opgebeld om aan te geven dat we eraan kwamen.


Kleinbaai ligt 150 km van Kaapstad vandaan en is een prachtig piepklein plekje aan een rotskust. De bed en breakfast heet Dyer’s Island View Seaside Accomodation, en wordt gerund door een heel lief echtpaar, Hendrik en Annetjie Krugel, die drie prachtige kamers hebben, heel erg gastvrij zijn, en iedereen kennen die iemand is in de Zuid Afrikaanse haaienwereld, inclusief die man op National Geographic die over heel de wereld met haaien duikt en ze zo over de snuit aait (die komt om de dag op de koffie als hij in de buurt is…)! Annetjie kwam ons nog een mooi vel foto’s brengen die ze zelf gemaakt had, als souvenir van Kleinbaai – schitterende zeesterren, schelpen en rotsen die ze zo voor hun huis aan het strand in de waterpoelen konden zien… Echt mooi!


Hier hebben we onszelf geïnstalleerd in een heerlijk kamertje, met uitzicht op zee; en niet zo’n beetje, aan de andere kant van de straat lag de zee, en een schitterend rots-strandje! Hans heeft savonds nog geprobeerd naar de verzekering te bellen; maar we kwamen niet door dus besloten we het de volgende ochtend nogmaals te proberen. Kleinbaai is zo klein, dat we een aantal kilometers terug in Gansbaai uit eten moesten…


free counters