1 oktober: 0km gereden; Estrella de Maninees Lodge (Inhassoro)

We hoefden vandaag niet in de buurt van de auto’s te komen, want vandaag gingen we namelijk een stranddag houden: er ligt hier voor de kust een Nationaal park, Paradise Island, en daar zouden we met bootjes naar toe gebracht worden voor een dagje zwemmen, snorkelen en strand. Leuk! Terwijl we op het strand stonden te wachten op de bootjes kwam iemand aanlopen met een klein zakje, die je in Nederland zou gebruiken voor hash; het bleek dat het Douwe’s zakje was en hij hem in de auto had laten liggen – er zat alleen geen hash in natuurlijk, maar zo’n 6-8 dropjes! Douwe is dus echt gek op die drop, dat hij speciaal nog een paar mee wilde nemen naar zo’n dagje eiland...


Paradise Island was vroeger, voor de oorlog, een echt "paradijsje" met een aantal dure resorts... Helaas heeft ook dit eiland niet kunnen ontsnappen aan de oorlog, zijn alle resorts en hotels verwoest en zijn er nu alleen nog overwoekerde betonnen ruïnes over. Toch is het eiland zelf nog hartstikke mooi, echt zo’n Bounty eiland met witte stranden, blauw water, mooie rotsen, palmbomen en natuurlijk ontzettend veel prachtige felgekleurde tropische vissen. De bootjes werden vanuit de opleggers recht het water ingereden en wij mochten instappen. Vanuit het strand zou het zo’n 45 minuten met snelle speedboten kosten om bij Paradise Island te komen; een leuke rit want het ging behoorlijk hard! Hans en ik hebben gelachen want ik nam veel foto’s van de golven en het (waterdichte) toestel dat we voor het eerst in de Galapagos Eilanden gebruikt hadden werd daardoor regelmatig onder gespetterd; maar omdat ons toestel niet waterdicht lijkt zagen we een aantal mensen in de groep een beetje verbaasd kijken!


Onderweg naar het eiland zagen we opeens een zwemmer met snorkel; midden op zee, nog een hele eind van enige vaste grond vandaan! Het bleek dat dit een visser was die op kreeften aan het vissen was, zijn bootje met een andere visser lag een behoorlijk eind verderop voor anker... Het lijkt ons een moeizame en gevaarlijke manier om te vissen, maar ze zullen wel weinig keuze hebben hier. Eenmaal op het eiland werd in de schaduw al weer gelijk een provisorische keuken opgezet, zelfs hier hadden de mannen nog tafeltjes, koelboxen en kratjes met vers brood meegenomen... Ongelofelijk!


Iedereen pakte ondertussen zijn spullen een beetje uit en ging al gauw richting het water aan de andere kant van het eilandje om te zwemmen en te snorkelen; we waren gewaarschuwd door Douwe dat dit een mooie snorkelplek was, maar dat hier best wel wat giftige en prikkende dingen in het zand zouden kunnen zijn, dus iedereen deed zijn waterschoentjes aan – gelukkig maar want het was redelijk ondiep en het koraal was overal dus je kon alleen daar al je voeten aan openhalen! De eerste snorkelplek was mooi maar het was zo ondiep dat we ons niet echt comfortabel voelde om te zwemmen; je had constant het idee dat je met je buik of knieën over het koraal zou schrapen, en sommige mensen deden dat dus ook. En wij hebben inmiddels al op zulke schitterende plekken gesnorkeld dat dit voor ons wat "gewoontjes" leek. Maar Douwe had ook wel gezegd dat het een veilige plek was om te snorkelen, vooral voor mensen zonder ervaring en dat klopte ook zeker; en als het je eerste keer was dan zou je denk ik diep onder de indruk zijn geweest want mooi was het zeker!


Douwe had gewaarschuwd dat we moesten oppassen voor de stroming; wij zijn redelijk ervaren en sterke zwemmers en letten wel op dat soort dingen, maar het was toch even afzien en in mijn geval zelfs een beetje schrikken hoe erg dat kan zijn. Want de stroming was van de kust af, dus al kijkend en snorkelend ben je al gauw een behoorlijk eind van de kust vandaan; en zie dan maar "eventjes" terug bij het strand te komen als je merkt dat de rest al uit het water zijn en weer richting de andere kant van het eiland lopen. Dat was keihard werken en ook best lastig tegen de stroom in, want je kon niet echt comfortabel zwemmen in het ondiepe water en het was te diep om te lopen... Ik zwem altijd borstcrawl en kan dat goed en snel, maar heb daarvoor dieper water nodig dan hier was om echt kracht te kunnen zetten; dus ik moest schoolslag zwemmen – heb je minder diepte voor nodig, kun je meer kracht mee zetten, maar gebruik je wel andere spieren voor... En dat heb ik gevoeld, ik was hartstikke stijf de volgende dag!


Eenmaal terug bij het strandje aan de andere kant van het eiland zagen we dat de andere sterke zwemmers en Douwe al richting de bootjes liepen. Het was nog veels te vroeg maar er stond later vandaag op het programma een snorkeltocht in dieper water, en dit was zo te zien al dat tochtje; opschieten dus! Inderdaad ze stonden al op het punt om te vertrekken maar we konden nog mee gelukkig, want dat is het allerleukste wat mij betreft; snorkelen in wat dieper water... Met het bootje werden we een eindje langs de kust gebracht naar een ander baaitje en konden daar vanuit de boot het water in; prachtig, onder water! Overal mooi koraal en ontelbare felgekleurde tropische vissen, dus genieten... En op een gegeven moment zelfs een behoorlijk grote octopus in een holletje in het koraal – hij verstopte zich toen wij aankwamen maar we hebben toch een tijdlang kunnen kijken en goed kunnen zien hoe hij een paar keer van kleur en zelfs structuur veranderde om helemaal in zijn omgeving op te gaan...


Na een lekkere lunch op het strand en een siësta in het warme zand was het onderhand al weer tijd om terug te gaan. De eigenaar van de lodge had namelijk gemerkt dat het weer wat aan het omslaan was, het gaat hier 's-middags steeds hard waaien, dus we moesten op tijd terug voordat het te hard zou waaien. De vaartocht terug naar het vasteland was sneller dan de heenweg en hartstikke leuk, flink door de golven heen en met flinke snelheid. Iedereen werd dan ook kleddernat van de opspattende golven. Heerlijk! En het was ook lekker om zo een dagje aan het strand te kunnen hangen, dan met je zanderige en zoute kleren de boot instappen, op het strand uitstappen en zo naar je hutje lopen en onder de douche stappen, kleren en al. We hebben onze kleren uitgespoeld en opgehangen om te drogen in de wind, het fototoestel goed afgespoeld met zoet water en heel goed afgedroogd, en toen de foto’s gedownload van het toestel.


Ons onderwatertoestel heeft behoorlijk wat bekijks en er zijn verschillende mensen in de groep die wel nieuwsgierig zijn naar wat voor soort foto’s wij er nu mee kunnen maken onder water, dus we gaven 's-middags tijdens de thee een kleine "presentatie" van een paar van de foto’s die we vandaag onder water hebben gemaakt. Dankzij het kristalheldere water en de felle kleuren van het koraal en de vissen waren ze heel goed gelukt dus mensen waren behoorlijk onder de indruk, en we moesten aan een aantal mensen vertellen wat voor merk het was! En we hadden voor Douwe een paar bijzondere foto’s die hij nog nooit van anderen gehad heeft, namelijk een paar van hem onderwater... 's-avonds kregen we van Vermaak een lekkere vismaaltijd, van garnalen, gegrilde vis van het kampvuur, vers potbrood en lekkere salades. We komen hier aan eten niets te kort...


free counters