Zondag 29 mei: Motopos National Park – Marnitz (Baobab Farm Cottages): 489 km

Het zou vandaag weer een lange dag worden want we moesten door drie landen en twee (dubbele) grensposten rijden. Dus we zaten om 7 uur ’s ochtends aan het ontbijt - Lin had weer broodjes voor bij de lunch weten te regelen. De resten van het kampvuur van de avond ervoor waren nog aan het smeulen, ongelofelijk! De manager kwam ons een goede reis wensen en afrekenen, en we hebben er nog een tijdje mee gekletst…

De rit vandaag bleek erg rustig en snel te gaan, en zelfs de grensposten gingen verrassend snel. We moesten Zimbabwe uit, Botswana in, Botswana uit en Zuid-Afrika in, en die vier procedures kostte al met al samen nog geen drie kwartier. Waarbij de langzaamste grenspost Zuid-Afrika in was, en de aller-snelste grenspost tot onze grote verrassing Zimbabwe uit bleek te zijn – daar was de minste hoeveelheid administratie en de meest efficiënte doorstroming! We zouden vandaag naar Baobab Farm Cottages rijden, vlakbij Marnitz waar we ook op de heenweg geslapen hadden, en Paul had met behulp van zijn satelliettelefoon al geregeld dat we er konden slapen en eten. We wilde onderweg lunchen; Lin regelde daar 4 broodjes voor bij het ontbijt. En Hans en ik moesten eerst nog even tanken in Francistown. We reden dus samen naar Francistown in Botswana, maar terwijl wij nog moesten afrekenen (en dat kostte wel 10 minuten want ze konden niet met onze visa-kaart overweg en wilde ons paspoort zien) zei Paul dat hij wel alvast rustig door zou rijden. Nou dat was dus het laatste dat we van hem gezien hebben tot we een paar uur later de grens met Zuid-Afrika overstaken!

Een eind buiten Francistown stonden we opeens stil bij de Serule veterinary fence, en hebben we wel een uur over 1 kilometer gedaan want ze dwongen iedere auto door disinfecterende vloeistof te rijden en iedereen moest zijn schoenen er ook doorheen halen. Ze zijn sowieso bang voor mond en klauwzeer in Botswana (omdat ze vlees exporteren naar Europa en dus aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen), maar er was blijkbaar ook een fruitvliegenuitbraak of iets dergelijks. Het verkeer stond in ieder geval dus een uur lang muurvast. Ach ja, er was in ieder geval genoeg te zien met busjes die hun klanten uitlaadde om alvast maar door de vloeistof te lopen zodat ze aan de andere kant gelijk opgepikt konden worden en doorrijden… Paul en Lin die natuurlijk al wat eerder bij de vet fence aangekomen waren hadden geluk en hadden maar 40 minuten hoeven wachten, en gezien hoe snel het verkeer achter ons ophoopte moesten we er niet aan denken hoe lang ze een kilometer terug wel niet moesten wachten! In ieder geval kostte het ons gelukkig niet al te veel van onze dag, we liepen nog goed op schema toen we eindelijk zelf door de smurrie mochten rijden en weer doorkonden.

Paul en Lin stonden ons op te wachten vlak buiten het grensterrein op Zuid-Afrikaans grondgebied, en daar hebben we nog even gauw geluncht (het was inmiddels rond 3 uur ’s middags) voordat we de laatste 30 kilometer richting Baobab reden. Dat vinden wij toch een fijne plek om te verblijven, en logistiek is het ideaal, mochten we ooit weer via Botswana moeten rijden! Bij Baobab aangekomen bleek dat we een huisje zouden moeten delen; geen punt natuurlijk. We hebben ons geďnstalleerd en een beetje geluierd, en Hans heeft lekker gedoucht voor het eten. Dat werd weer net als de vorige keer naar ons toegebracht en met een beetje passen en meten paste we allemaal om het keukentafeltje heen; het was erg lekker en we hebben lang nagetafeld en gekletst over van alles en nog wat. Hans en ik hebben nog lang gedubd over welke route we vanaf morgen moesten rijden, en al leek Pilanesberg (een nationaal park in een krater) wel aantrekkelijk, we besloten toch maar voor de mindere kilometers en bekender terrein van Kruger en omstreken. We zijn moe en onderhand hebben we behoefte aan stressloze dagen – bekend terrein draagt daar aan bij, dan weet je namelijk wat je kunt verwachten. ’s Avonds toen we naar bed gingen bleek het al een beetje frisjes dus hebben we maar alvast de extra dekens gepakt.

Zondag 29 mei: Motopos National Park – Marnitz (Baobab Farm Cottages): 489 km

free counters