Woensdag 1 juni: Kruger National Park – Dullstroom (the Poacher): 326 km

We wilde vandaag zo ver mogelijk richting Johannesburg komen, het liefst Dullstroom; maar wel op ons gemak. We hebben dus om te beginnen een rustige start gemaakt, we vertrokken pas uit het huisje rond kwart over 9... Van de 325 kilometer naar Dullstroom moesten we 45 kilometer in Kruger zelf rijden, en er was onderweg zo veel te zien en doen dat we er 3 uur over gedaan hebben! We werden namelijk verwend met alle olifanten, onder andere een familie van wel zeker 20-30 dieren (zulke grote groepen kennen we alleen van Chobe, Botswana), maar ook alle prachtige graseters zoals hordes impala’s, maar ook dikdiks, zebra’s, njala, kudu, wrattenzwijntjes, buffels… En als bonus hebben we ZELFS een cheeta in het wild gezien! Weliswaar maar een glimp van zijn oren en rug, maar het telt toch mooi wel hoor! We reden over de hoofdweg toen we een auto stil zagen staan; meestal is dat een goed teken dat er iets te zien is. En inderdaad, het stel in de auto was duidelijk erg tevreden en wilde ook graag delen wat ze zagen – cheeta! We moesten heel goed kijken voordat we het eindelijk zagen want ze was goed verborgen in het hoge gras – en zonder de tip zouden we het nooit geweten hebben – maar we zagen ze opstaan en weglopen. Toen ze echt écht niet meer te zien was liet het stel een foto zien die ze eerder gemaakt hadden; een prachtige foto van de cheeta van opzij, staand in het gras, en je kon goed zien dat ze zwanger was. Wauw, wat een geluk hadden ze gehad! En wij dat we die cheeta überhaupt hebben mogen zien…

Amper een kilometer buiten de officiële hekken van Kruger (er is nog een enorm grijs gebied omheen dat geleidelijk bijgevoegd wordt) stond een neushoorn langs de weg... Ik ben er op afgegaan voor een foto (buiten Kruger mag dat) maar er zat maar een dun elektrisch hekje tussen ons en ik wist niet zeker of de neushoorn wel wist dat het hek elektrisch was, dus ik ben maar niet te dicht bij gegaan, mocht hij besluiten aan te vallen! Hij stond wel te kijken naar me maar ze zijn behoorlijk bijziend en waarschijnlijk wist hij wel dat hij weg moest blijven bij het hek… Maar ja, toch maar voorzichtig zijn zeker, ik hoef niet een neushoorn op me af te zien komen!

De rest van de rit was een hele mooie bergachtige rit om het toeristisch Drakensgebergte heen - in 2008 zijn we hier doorheen gereden, maar nu reden we er omheen en dat was ook heel erg mooi. Erg vruchtbaar, met veel citrusbomen, en qua landschap af en toe haast Schotland! En dat zag je ook wel aan de plaatsnamen, Schotten hebben zich hier vroeger duidelijk thuis gevoeld... We kwamen rond 4 uur aan in Dullstroom en vonden het wel prima voor vandaag. Omdat we gewoontedieren zijn, zijn we gelijk naar de pub gereden waar we op onze eerste nacht in 2008 overnacht hebben en heerlijk gegeten. Ik was vergeten hoe duur het toen was geweest en was na die dure dagen in zimbabwe en die dure nacht in Kruger een beetje bang voor de prijs, maar dat was een hele prettige verrassing: 350 Rand, 35 euro! Nou daar doen we het wel voor! Niet alleen de prijs was prima, maar de kamer zag er ook nog eens beter uit dan 3 jaar geleden... Het lijkt erop dat er nieuwe eigenaren zijn of in ieder geval nieuwe beheerders.

We moesten al gauw het kacheltje aanzetten en ons warm aankleden want het was hier fris… We zitten hier ook op 2000 meter hoogte, wat natuurlijk als je er over nadenkt een ijzige hoogte is – in Zwitserland zit je dan al haast tegen de boomgrens aan! We zijn wat eerder naar de pub gegaan waar nou een echt eetgedeelte aan gebouwd was, en eerst nog een drankje genomen in de pub zelf want er was daar een wifi-hotspot en we wilde nog even op internet. Daarna naar het eetgedeelte waar we moesten lachen want de menukaart was echt nog identiek aan 2008! Ik denk zelfs dat we bijna precies dezelfde gerechten gekozen hebben: bloemkool/blauwekaas soep voor mij vooraf, slakken in blauwekaas/knoflooksaus voor Hans vooraf, daarna voor Hans spareribs en voor mij kip cordonbleau, allebei met blauwe kaassaus, en toe voor mij een chocoladepuddingkje en voor Hans bessenloempiatjes… Erg lekker, alleen we hebben heel de avond zitten rillen van de kou want het is hier ijzig! Echt het moet rond het nulpunt hebben gelegen vannacht, en daar zijn de huizen hier in Zuid-Afrika niet op gemaakt, die paar weken per jaar dat het koud is… We hebben dus vannacht gelijk toen we weer terug op de kamer kwamen de elektrische dekens aangezet om het bed voor te verwarmen, en het kacheltje nog wat meer op het bed richten. Toen we gingen slapen hebben we het kacheltje wel uitgezet, maar ik heb in ieder geval mijn elektrische deken nog bijna heel de nacht aangelaten… Zoiets moeten we thuis eigenlijk ook hebben, heerlijk!

Woensdag 1 juni: Kruger National Park – Dullstroom (the Poacher): 326 km

free counters