NOVEMBER 2016: VULKANISCH ETHIOPIň

We hebben het er al jaren over om naar EthiopiŽ te gaan; het is een mooi land met een rijke cultuur en ik ben er nieuwsgierig naar want mijn grootouders en mijn moeder hebben er gewoond, maar het is ook een geologische paradijs (of eigenlijk beter gezegd, de hel op aarde) van kokende lavameren, zwaveldampen en borrelende zuurbronnen... Het Danakil-gebied midden in de Grote Slenk (Rift Valley) in EthiopiŽ is namelijk een van de meest vulkanisch actiefste plekken op aarde, waar de drie tectonische platen van Afrika en AziŽ uit elkaar gescheurd worden en een flinterdunne aardkorst vol hotspots ontstaan is.


Het is er alleen helaas wel heel onveilig, al jaren, omdat dit gebied in de hoek van EthiopiŽ tegen de grenzen van SomaliŽ en Eritrea aan ligt. De Nederlandse regering geeft een negatief reisadvies en dan dekt je verzekering niet alles meer, maar na een vreselijke moord in 2012 op vijf toeristen op de rand van de vulkaan is de bewaking verscherpt en is er niets meer gebeurd.


Dus na jarenlang twijfelen en kwijlen bij de plaatjes op internet hebben we dan eindelijk geboekt bij een gespecialiseerd vulkanisch reisbureau, www.volcano-adventures.com, en zijn op een vulkanische rondreis geweest naar de Danakil Depressie! We hebben bewust gekozen voor dit reisbureau om zo veel mogelijk mee te krijgen van de geologische achtergrond, maar ook omdat dit bureau meerdere dagen kamperen bood op de rand van de Erta Ale vulkaan zelf, en niet zoals de meeste reizen je in een nacht naar boven en beneden joeg. Ook bieden ze twee dagen in het kleurrijke Dallol gebied. Dat is een hele verstandige keuze geweest!


Dankzij onze enthousiaste gids vol kennis van het gebied, Enku Mulugeta, en de rest van zijn team, en een half leger (soms bijna letterlijk!) aan begeleidende politieagenten, militia, lokale gidsen en soldaten, hebben we ons heel veilig en heel goed verzorgd gevoeld!


Je vind in het menu links foto's, filmpjes en onze dagverslagen van deze bijzondere, kleurrijke en WARME expeditie naar een onherbergzaam stukje natuur.

free counters