NOVEMBER 2018: ZUID-AFRIKA, ZAMBIA

Sinds 2016 zijn we weer ieder jaar naar Zuidelijk Afrika geweest - in 2016 deden we de Okavango Delta en KwaZulu-Natal, plus op een latere reis ook nog Ethiopiλ, en in 2017 deden we Kaokoland in Namibiλ en bezochten we Zambia en Malawi. Ook voor dit jaar hadden we weer een tocht gepland naar Afrika.

Deze tocht is echter niet van een leien dakje gegaan.

Zo hadden we oorspronkelijk twee 4WD-bushtochten geboekt met het Zuid-Afrikaanse kampeerbedrijfje Bhejane - eentje naar Swaziland, en eentje naar de wildebeestmigratie in Zambia. Letterlijk een paar dagen na het boeken van de vluchten viel de Swaziland tocht uit vanwege te weinig deelnemers - we hadden opeens een gat in onze planning!

Hans en ik hebben getwijfeld of we de hele reis moesten annuleren, maar besloten uiteindelijk er maar wel voor te gaan, en zelf iets in elkaar te draaien voor de week die we nu over hadden. Dat werd een rondje rondom de Zuid-Afrikaanse Drakenberg keten, een erg mooi landschap.

De week voor vertrek overleed de bejaarde moeder van Hans in haar slaap na een kort ziektebed van een week of twee, haar kamer moest de week voor vertrek uitgeruimd worden, de uitvaart was op vrijdag en onze vlucht op zondag.

Dankzij een slechte auto van de verhuurder waar we al jaren bij huren, hebben wij (net als vorig jaar) deze reis zulke problemen gehad dat we nu een dag in een garage moesten doorbrengen en een dag van onze Bhejane-tocht gemist hebben. Daarnaast ben ik door een hond gebeten waar ik gelukkig verder alleen een litteken aan overgehouden heb, en had ik de eerste week van de reis last van voedselvergiftiging die ik in Nederland opgelopen had.

Maar het allerergste is dat, tijdens onze reis door Zambia, we bericht kregen dat ons kleinkind plotseling was overleden. Dit zette alles op zijn kop en we weten op dit moment nog niet of we op korte termijn weer terug kunnen/willen naar Afrika, plus het heeft ons sowieso even een half jaar de lust om te reizen ontnomen.


Ondanks al deze verdrietige of vervelende gebeurtenissen was dit WEL een mooi Afrika-reisje; we hebben een prachtig landschap in de Drakensberg gezien, en we hebben genoten van de letterlijk honderden kroonkraanvogels van Liuwa Plains. De herinneringen zullen altijd dubbel blijven, maar die honderden kroonkraanvogels waren echt iets unieks om te zien.

Op deze site hebben we geprobeerd de reis toch nog een mooi lijstje te geven - want hoewel op het moment de neiging is om heel de reis in de digitale schoenendoos te laten liggen, dat verdient hij niet. Links vind je onze dagverslagen, route en foto's van iedere dag.

free counters