13/2: Kumarina Roadhouse - Leonora, 915km

Het is tegen zonsondergang en Hans is bezig iets lekkers te maken, en we staan weer op een camping. In Leonora, zo’n 915 km verder dan we vanochtend vertrokken… Om de een of andere reden voelde we er niet zo veel voor om uit te slapen dus zaten we om kwart over zeven al weer in de auto op weg :) en op zich reed het best lekker door dus vandaar de lengte. Ik heb ook weer wat kilometers gemaakt, 127 vandaag! Op het laatst werd ik het een beetje zat maar de eerste 40 vlogen zowat voorbij, maar ja, ik wilde toch net weer iets verder rijden dan de vorige keer voordat ik stopte. Het landschap vandaag was erg mooi, best wel gevarieerd, en wij hebben behoorlijk veel (GROTE) goudmijnen gezien, weer van die dagbouwmijnen – sommige echt enorm. Nou ja, gezien, er op afstand van voorbij gereden. Wat een enorme hoeveelheid goud moeten ze daar kunnen vinden om zulke grote projecten rendabel te maken! We hebben alleen niet zo veel grote graafmachines gezien vandaag – en de meeste mijnen hadden hoge dijken eromheen dus gluren en een mooi plaatje maken kon helaas niet! ;)


In het gebied waar wij hadden overnacht was het heel nat, en er was duidelijk veel regen gevallen gisteren en vannacht, want we hebben veel grote plassen water gezien. Vaak knabbelen die aan de weg, maar soms stromen ze er doodleuk over. We hadden al begrepen van de dames van de VVV in Fitzroy Crossing dat er weinig geld en politieke steun is voor het waterbeleid in west Australië, maar we blijven ons er over verbazen. Een flinke tropische regenbui maakt al dat delen van highways notabene al bijna onbegaanbaar worden! Waar we vandaag reden stond het vannacht nog onder een laag water – doordat het water hier roestrode modder is zie je perfect aan de roestrode streep op de struiken tot hoe hoog het stond. Het is voor ons onvoorstelbaar. Maar het heeft vanochtend ook veel waterpret opgeleverd, want we hebben dus door waterplassen moeten rijden! Nu heeft de camper een veilige diepgang van zo’n 20 cm, maar zoals Hans door de plassen rijdt heeft een paar cm al een prachtig effect… Op een gegeven moment reden we toch bijna een kilometer lang door een plas water waaronder de weg lag!!!


Vanwege een beetje onzekerheid over of een voor ons heel gunstige weg wel volledig verhard was had Hans in een prachtig plekje dat Cue heette (echt het was een verrassend mooi en volgens mij oud dorpje) een briljant idee en ik ben dus het politiebureau ingeschoten om het te vragen. Vonden ze prachtig natuurlijk en ze waren zeer hulpvaardig – en ja, die weg was volledig verhard. Deze weg zou ons 300 km kunnen schelen naar Kalgoorlie rijdend, maar ja, als hij niet volledig verhard was zou het ons kilometers kosten omdat we weer terug moesten… En daar hadden we inmiddels niet zo’n trek meer in! De kaart was er niet duidelijk over. Gelukkig bleek het inderdaad te kloppen waardoor we nu, schatten we, in zo’n 3 dagen bij de grens met zuid Australië kunnen zijn. Ons plan is om zodra we weer bij de kust zijn daar een dagje of twee rust te houden – tenslotte zijn we al een tijdje aan het doorscheuren – en broodnodige dingen als de was doen!


We reden vandaag op een uitgestorven stuk weg (dat is hier meestal ;) ) die volgens de borden blijkbaar ook dienst doet als noodlandingsbaan voor de vliegende dokters, toen Hans opeens vol op de rem sprong, vloekend! Ik schrok en dacht dat er weer iets van de camper afvloog ofzo, maar terwijl Hans achteruitreed terug naar waar hij iets gezien had begreep ik dat het om een hagedis ging. Zo eentje zoals we al eerder gezien hadden, zo’n monster dus! Nou ja, deze was iets kleiner – misschien maar driekwart meter – maar niettemin leuk! Ik hou wel van hagedissen, en Hans… nou hij kan ze mooi vinden maar hij is er niet gek op! En terwijl ik hem (de hagedis) besloop in een poging wat foto’s van dicht bij te maken zag Hans verder op een tak die verdacht veel op een hagedis leek. Toen ik daar naar toe liep bleef de tak hardnekkig volhouden dat hij een tak was, tot ik te dichtbij kwam en hij hem smeerde… Ik heb weer lol gehad en er zijn wat leuke foto’s uitgekomen :) Hans heeft tijdens het rijden nog een manoeuvre moeten uithalen met een andere hagedis die liep te pitten en doodleuk voor ons de weg over ging sjokken. De hagedis heeft het overleefd, en mijn respect voor Hans zijn rijkunsten is weer eens gestegen...

Liefs,

Jooske


Nou mensen ik kan kort zijn vandaag. Meer dan 800 km gereden. Maar maak je niet ongerust het is hier niet veel meer dan de auto op de weghouden hoor. Immers zo’n 40 km voor en achter je rijd niemand. Het zijn alleen die hagedissen waar je op moet letten en Jooske natuurlijk. Zodra die zo’n beest ziet springt ze als een volleerd “Jooske the Lizzardwoman” uit de auto en rent achter dat beest aan. Volgens mij waant ze zich dan weer even in de achtertuin in Nigeria. Alleen luidde brullen van mij weerhouden haar er van zo’n beest te vangen en uitgebreid te bekijken. Het idee alleen al dat ik zo’n beest van haar los moet trekken omdat zijn tandjes zich in haar vingertjes verzonken hebben brrrrr. Ik griezel hier al van de werkelijk honderden vliegen die vanavond luid zoemend boven mijn hoofd cirkelde terwijl ik stond te douchen. Een was er zelfs zo brutaal (en stom) om onder de douche op mijn huid te landen. Die Mo……er Die.


Maar serieus ik heb in Zuid-Afrika, Botswana, Namibie en Zambia niet EEN keer zulke vieze sanitaire voorzieningen gehad op campings als hier in Australië. Niet allemaal hoor maar er zijn er soms bij dat ik denk……….


Overigens nu we zo’n 1500 km zuidelijker zitten lijken we weer wat meer in de bewoonde wereld te komen. Niet iedere benzinepomp staat meer op de kaart aangegeven en we hebben nu ook in de wat kleinere plaatsjes bereik met onze GSM’s. Zo waren we weer blij verrast door onze vriendin's trouwe smsje toen we dit plaatsje binnenreden.


Ik kan trouwens de mensen die zeiden dat Jooske me voor mijn geld wilde geruststellen. Ze plukt me inderdaad, maar dan de velletjes van mijn verbrandde rug. Pfff en die jeuk man wat een ellende. Goed weer genoeg geklaagd. Tot volgende keer.

Liefs Hans.

free counters