20/2: Port Augusta - Coober Pedy, 567km

Vandaag overnachten we in Coober Pedy, dus kunnen wij naar alle waarheid verklaren dat wij vannacht tussen het opaal zullen overnacht…Het heeft vannacht in Port Augusta flink gewaaid, waardoor op een gegeven moment Hans het raampje maar dichtdraaide (ik sliep) omdat hij wegwoei! Wel erg lekker zo’n windje, dit was een lekker frisse bries. Vanochtend zijn we vroeg op stap gegaan, (volgens ons ;) ) al om kwart over acht volgetankt op de weg, en omdat het eigenlijk een groot deel van de weg heerlijk weer was hebben we minder gebruik gemaakt van de airco – wat behoorlijk scheelt in benzineconsumptie bleek…we konden nu opeens op een halve tank wel zo’n 230 km rijden terwijl we met constant draaiende airco amper de 200 km redde…gelukkig zijn de benzineprijzen in dit deel van het land lijkt het tot nu toe ook minder exorbitant hoog in de uithoeken – wat ook scheelt. Jaja een paar centen op een tank lijkt misschien weinig te kunnen schelen, maar als je elke grofweg 400 km een volle tank moet tanken en dus vaak twee soms drie keer per dag de tank vol moet gooien, dan gaat het wel schelen op zeven weken rondtrekken!


Maar goed, vandaag was een heerlijke rit die best vlot verliep – en de eerste helft werden wij constant verwend met grote roofvogels vlak langs de weg. Als je een zwerm kraaien de lucht in zag vliegen dan wist je dat daar iets lekkers te halen viel – en iedere keer ook twee grote roofvogels! We hebben een paar mooie foto’s kunnen maken gelukkig, vanuit de auto want zodra je uitstapte was alles weg, inclusief de roofvogels die dan een paar honderd meter verderop gingen wachten tot ze weer verder konden. Echt prachtige beesten! Maar het allermooiste was dat terwijl we naar een zo’n stel roofvogels stonden te kijken er opeens een kangaroe verscheen (misschien maatje van diegene die opgegeten werd? Slik…) waardoor we een prachtig zicht kregen op een kangaroe die een roofvogel probeerde weg te jagen of andersom…


Ook een aantal emoes hebben we gezien vandaag – op een gegeven moment zag Hans eentje rechts in de bosjes waardoor we stopte om te kijken. Maar die bleef maar wat rondhangen op een veilige afstand van ons, en we wisten van Exmouth dat ze bijna altijd in stelletje rondzwerven, en ja hoor, opeens schoot er een andere emoe vlak voor ons de weg over!


Ik heb vandaag weer eens 110 km gereden, ging wel goed – rechte weg en weinig tegenliggers :) waardoor ik nu zo’n 820 km heb gereden totaal…Hans heeft daar ruim het tienvoudige van gereden inmiddels overigens! We hadden in Nederland tijdens ons vooronderzoek op internet een camping gevonden bij Coober Pedy waar je gratis kon overnachten (zonder stroom, met stroom 6 dollar toeslag) als je een mijnrondleiding nam. Doen dus! Bleek het toevallig ook nog eens de goedkoopste camping te zijn uiteindelijk omdat je geen muntjes voor de douche nodig hebt… De eerste plek in ons rondrijden door Australië waar er trouwens uberhaupt sprake is van beperkingen van wat voor vorm dan ook op de douche!


Het stadje zelf was een beetje verlept en grauw en duidelijk gebouwd en bewoond door mensen die hopen ooit rijk te worden met de opaalmijnbouw, waar er sommigen geluk hebben maar een heleboel ook niet. De heuvels naar Coober Pedy toerijdend waren gevuld met gaten en heuveltjes van mensen die opaal zoeken (Hans meelezend vraagt zich nu even af of je iets kan vullen met een gat…jaja we doen hier ook wel eens aan filosofie ;) ) en eerlijk gezegd, het ziet er niet uit. Het landschap wordt verkracht door de mijnbouw zoals Hans het zei, en dat is te zien. Maar goed, onze camping was daarom ook wel apart, je kan onder de grond en boven de grond overnachten, je zit echt midden in het mijnlandschap en de rondleiding savonds was best interessant…we hebben met een wichelroede gezocht naar barsten waarin opaal zou kunnen vormen en verdomd, van iedereen kruiste de stokken zich op (min of meer) dezelfde plek! Toch wel apart hoor om te ervaren. En nu zitten we met alles wat open kan open te genieten van een avondbriesje als die er is – want wij zijn zonder stroom vandaag. Pffff maar warm is het wel en we zitten te overwegen om ondanks de kosten toch in Uluru te gaan zitten want een airco is wel lekker…

Liefs,

Jooske


Iets wat hier beslist beter is dan in West-Australie zijn het aantal vliegen. Niet dat ze geen overlast meer veroorzaken. Maar het zijn er toch zeker de helft minder en dat is wel erg fijn. De rit van vandaag was afwisselend en het was een mooi landschap. En steeds de roofvogels maakten dat we de 500+ km eigenlijk vrijwel ongemerkt aflegden.


Wat wel weer lachen was vandaag, was dat toen we bij de dame van de camping inschreven ze vroeg of we van het noorden of het zuiden afkwamen. Immers als we uit het noorden kwamen moesten we de klok weer een uur vooruit zetten. Dat betekent dat wij morgen de klok een uur terug moeten zetten. En een tijdgrens die horizontaal loopt daar hebben we echt nog nooit van gehoord. De dame van de camping verklaarde dat zij het zelf ook niet helemaal wist hoe het zat maar wel DAT het zo was. Ik hoop dat we het mysterie van de tijdschrenzen ooit nog verklaart krijgen want wij zijn het spoor bijster. Onze beste gok is dat Australië wars van internationale tijdszones er een aantal tijdszones op na houd gewoon gebaseerd op economische en geografische grenzen.


Verder hebben we hier in Australië onze ondergrondse bankzaken gedaan. Eeeuuuhhhh, dat wil zeggen dat we hier onder de grond via internet wat geld van onze rekeningen hebben overgemaakt naar de VISA-account want die gebruik je hier zelfs om ijsjes te kopen. Mocht iemand een schenking willen doen kan hij via email mijn rekeningnummer opvragen.

Liefs Hans.

free counters