14 maart 2007: Thuis - Amman


Hallo beste mensen,

Nou we zijn maar weer eens weg.

Vanochtend om 7.45 werden we door mijn dochter op het station afgezet. We hadden een rechtstreekse verbinding naar Schiphol dus dat was makkelijk. Gelukkig zijn onze vliegtijden zo dat we eens een keer geen beroep op Hans (de trouwe lezers van onze reisverhalen weten inmiddels dat een vriend van mij ook Hans heet en dat hij meestal de pineut is om ons naar en van Schiphol te halen) te doen.

Ik bedoelde het als grapje dat de enige vertraging die we waarschijnlijk zouden krijgen van de Nederlandse Spoorwegen zou zijn. En inderdaad te trein was een dikke tien minuten te laat. Dat dit heel normaal was kon ik afleiden uit de reacties van de forensen. Die waren er namelijk niet. Onderweg stapten er o.a. een aantal Oost-Europese jongens in met harmonicaís die ons probeerde te verleiden tot het doen van een donatie door een deuntje te spelen. Jammer!! Voor hun en voor ons. Mijn zoon en dochter misten ons al direct want nog voor we op Schiphol waren kreeg ik een paniek telefoontje van mijn zoon. Of ik wist waar hij zijn geld gelaten had dat tie gekregen had om het afscheid wat te verlichten. Nou dat wist ik dus niet. En muntjes vind je nou eenmaal niet zo snel terug, dus hij zal het zonder geld moeten doen de komende 14 dagen.

Eenmaal op Schiphol hadden we de juiste vertrekbalie snel gevonden en waren we in een mum van tijd, inclusief de gebruikelijke flauwe grapjes met de juffrouw van het inchecken, ingecheckt. Ook de paspoortcontrole en scannen van de handbagage ging sneller dan de keren daarvoor. Na het gebruikelijk hangen en wachten tot het tijd was om in te checken mochten we eindelijk aan boord en precies om een uur stegen we op.

De vliegtijd bedroeg 4 uur en 20 minuten dus dat was te overzien. Zeker met de vluchten naar AustraliŽen Buenos Airesnog vers in het geheugen. Gelukkig was er dit keer een goed inflight entertainment system. We konden verschillende spelletjes doen en zelfs onze eigen films uitkiezen. Aan de documentaires en verzen uit de Koran zijn we niet eens toegekomen. Vooral toen ik op een gegeven moment een soort van kwis ontdekte, een walhalla voor iemand als ik. Dwz. iemand die heel veel totaal nutteloze en totaal onbelangrijke feitjes kent. Per slot van rekening weet niet iedereen waar Napoleon op zijn terugtocht uit Rusland (bijna) definitief verslagen werd. Dat ik nu op stoel 15 A op de plaatsen een, twee en drie van de ereranglijst staat mag een ieder duidelijk zijn.

Al na 4 uur en 10 minuten landen we in Amman de hoofdstad van JordaniŽ. 10 Minuten sneller dan gepland. Nou ik ben ook met tien minuten heel blij als het om lange vluchten gaat hoor. We waren snel in de terminal en werden opgevangen door onze reisleidster die, naar bleek, bij ons in het vliegtuig gezeten had. We hebben inclusief haar een groep van 20 mensen en dat is wel prettig. Ook hier ging het hele douane en scannen verhaal snel. Ja ook hier werden we net als in ArgentiniŽgescand bij het verlaten van het vliegveld.

We reden in ongeveer drie kwartier naar het hotel en in die tijd legde de reisleidster het e.e.a. uit over ons bezoek aan JordaniŽ en SyriŽ. Ze kreeg het ook al direct aan de stok met een aantal, waaronder ondergetekende door doodleuk te verklaren dat US-dollars door haar niet geaccepteerd werden. Terwijl in de reisinformatie zelfs exacte dollar bedragen genoemd worden voor de verschillende facultatieve zaken. Sowieso had ze een wat kort lontje en dat is volgens mij niet iets wat in de profielschets van een reisleidster staat.

Enfin, het hotel was zoals te verwachten van een middenklasse Arabisch hotel. Haren in de badkamer, een ongezellige eetzaal en duidelijk zijn beste tijd gehad. Pikant detail het werd gerund door Tsjetsjenen. Maar het eten was heel acceptabel en de bedden waren schoon dus wat wil je nog meer. Na het eten zijn we direct naar onze kamer gegaan en het is nu tien uur plaatselijke tijd (een uur later dan bij jullie) en ik ga stoppen want het gesnurk van Jooske begint eigenlijk wel aantrekkelijk te klinken. Althans om zelf te gaan produceren. We hebben morgen een drukke en volle dag in Amman die we eindigen in Petra wat schijnbaar nog een 4 uur rijden is.

Voor nu welterusten mensen.

Hans.

free counters