22 maart 2007: Deir Ezzor - Al Rasaffa - Souq - Aleppo


Vandaag was het ontbijt maar zo zo zoals we al verwachtte omdat ons hotel ook geen diner verzorgde. We vertrokken om acht uur naar Al Rasaffa. Voor ik vergeet moet ik jullie nog vertellen dat wij niet alleen iedere ochtend door het hotel op een bepaald tijdstip gewekt worden maar ook steeds rond 3 uur 50, ja jullie lezen het goed ’s morgens om tien voor vier, door de Imam van de dichtstbijzijnde moskee. En geloof me zo’n ding staat meestal vlakbij ons hotel meerdere zelfs. Nou heeft Jooske er weinig last van want die slaapt de slaap der onschuldigen waarmee gelijk verklaart is dat ik wel gewekt wordt en meestal niet echt meer slaap. En hoewel we vaak rond negen uur gaan slapen zijn we behoorlijk moe allebei van het reizen en vele lopen en hangen in de bus. Maar zeker ook van de vele indrukken die we opdoen. Maar dat hoort allemaal bij het reizen en zeker in een Islamitisch land.

Goed Al Rasaffa dus. Het was ongeveer twee uur rijden maar dat is geen probleem want er is zoveel te zien, woestijn tot aan de horizon afgewisseld met ruige rotsen en kleine plaatsjes die eigenlijk niet te beschrijven zijn. die moet je zien. Jooske zal er ongetwijfeld een mooie website presentatie van maken.

Al Rasaffa was een stad van zo’n vijf eeuwen na Christus, Byzantijns dus. Het mooie hier was dat de gehele muur om de stad van toch gauw 1000 x 750 meter en dat schatten we conservatief. Dus muren nu zo’n zeven meter hoog zouden vroeger 25 meter hoog zijn geweest. Vrijwel alles was gebouwd in een marmerachtige steen wat een mooi effect gaf. Er waren ook nog gebouwen die vrij goed de tand des tijds doorstaan hadden en met name de door pilaren gevormde bogen tegen de strak blauwe hemel waren adembenemend mooi. We hebben er geruime tijd doorgebracht en echt genoten van alles wat er te zien was. Zo waren er bv 4 enorme waterreservoirs ondergronds aangelegd om een beleg te doorstaan. Daarna stond er een picnic op het programma die onze Syrische gids zou verzorgen. Gelet op zijn omvang waren de verwachtingen hoog. Nou dat werd een teleurstelling want het was karig en in niets afwijkend wat we al dagen gehad hebben. En nog niet eens een echte picnic maar gewoon in een theehuis.

Na weer een mooie rit door woestijn en stadjes kwamen we na twee uur in de tweede grootste stad in Syrië, Aleppo: een drukke verkeerschaos en mensen menigte in een zeer oude historische stad met kleine straatjes en Arabische verkeersmentaliteit. Blij dat we gereden worden.

Hier kregen we een kleine anderhalf uur om de souk te bezoeken. Deze was gelukkig authentieker dan die in Damascus en Jooske en ik hebben er lekker wat rondgekeken. Gelukkig hoeven mijn kinderen geen souvenirs dus ik hoef ook niet te onderhandelen over allerlei troep waar we toch niks mee doen.

Vervolgens naar het hotel, Dit ligt midden in de oude binnenstad van Aleppo en we moesten er dan ook een stuk te voet naar toe terwijl onze bagage met kleine autootjes gebracht werd. Wat een hotel!!!! Werkelijk prachtig het is gebouwd in een aantal oude gebouwen en is d.m.v. kleine doorsteekjes en trappetjes verbonden. Jooske zegt net het voelt als een Arabisch sprookje. En het ziet er inderdaad uit als iets uit duizend en een nacht. Na het eten zijn we nog even water gaan kopen en lekker uitgebreid in bad geweest, wat een feest was want eindelijk hadden we een badkuip die ruim genoeg was voor ons beiden zonder dat Jooskes tenen in mijn oren zaten.

We gaan nu nog proberen deze verslagen te verzenden en dan slapen want het is al na tienen.

Liefs Hans.

free counters