23 maart 2007: Aleppo - St Simeon - Citadel - Moskee - Aleppo


Nou dat was wel jammer dat we geen mail hadden gisteravond. Maar misschien volgende keer beter.

Voor wie de bijbel kent heeft inmiddels al wel gezien dat we op veel bijbelse plaatsen komen. Vandaag zijn we naar de plek geweest waar Simon de pilaarheilige zijn stekje had. Tegenwoordig gaat zo iemand in therapie maar vroeger werd je heilig verklaard als je je leven op een pilaar doorbracht en er allerlei mensen naar je kwamen kijken. Het was trouwens wel heerlijk om daar te lopen het was op een heuvel en het zonnetje scheen er vrolijk op los terwijl er een lekker fris windje stond. Het is hier vandaag vrijdag en dat is net als bij ons zondag een vrije dag. Dat was te merken in het verkeer maar ook doordat er hele groepen meisjes op deze site waren. Immers de meeste van onze oude heiligen zijn dat ook voor de moslims. De meisjes proberen hun Engels uit op die toch wat vreemde westerlingen en wij vinden dat ook wel leuk. Vooral het fotografen van elkaar en met elkaar is een geliefd ritueel.

Nadat we hier het wel gezien hadden zijn we naar de Citadel van Aleppo geweest. Dit was erg indrukwekkend hij torent hoog boven de stad uit met zijn machtige toegangspoort en enorme muren. We moesten een korte maar steile klim maken die je, zoals ook de bedoeling was voor eventuele aanvallers, behoorlijk aan het hijgen bracht. Bovenaan was niet alleen een ophaalbrug maar de ingang lag ook om de hoek. Zodat je dus niet in een keer door kon stormen maar eerst bijna stil moest staan om de toegangspoort aan te vallen. Slimme jongens.

Het enorme poortgebouw bevatte verschillende truuks om de vijand af te weren zoals openingen langs de muren maar ook in de plafonds om kokende vloeistoffen naar beneden te storten. Verder lagen er verschillende U-bochten zodat er van verschillende kanten op hen geschoten kon worden en de vaart van de aanval er helemaal uit gehaald werd. Het was een enorm maar ook indrukwekkende mooi gebouw. Echt imposant.

Dan lag er na de poort een complete stad ook weer met waterreservoirs en allerlei gebouwen zoals je die in een dergelijke stad tegenkomt. Ook hier weer genoeg aandacht van allerlei mensen. Zo vroegen drie mannen of ze een foto van ons (lees Jooske) mochten nemen. Dat mocht natuurlijk, waarop een van hen zei dat ze Irakezen waren en wat ik van Saddam Hoessein dacht. Mijn diplomatieke antwoord was geloof ik bevredigend want hij ging er verder gelukkig niet op in. Na de stad nog verder bekeken te hebben met o.a. een prachtige Koningszaal was er nog een gezin dat graag poseerde met Jooske in hun midden. Opvallend was het dat daar ook een geheel gesluierde dame bij was. We krijgen steeds met de indruk dat dat echt gebruikt wordt om de, soms opdringerige, mannen op afstand te houden maar als je contact maakt zijn ze vaak wel tot een gesprekje bereid.

Volgende stop was een moskee waarvan de binnenplaats eenvoudig maar mooi was en de moskee zelf niet bijzonder. We zijn er maar even binnen geweest. Of dat kwam omdat er niet veel te zien was of omdat onze gids het aan de stok kreeg met iemand omdat wij met onze schoenen in de hand liepen i.p.v. ze in een kastje te zetten. Zoals we al zeiden Aleppo lijkt ons een wat traditionelere stad dan Damascus. Nadat de dames hun jurken weer uitgedaan hadden gingen we richting hotel waar een aantal vlakbij de lunch gebruikte. Jooske en ik kochten bij een bakker twee heerlijke koeken met honing en kaneel en nog andere onduidelijke kruiden en nog vier eenhaps stukjes pistache gebak tegen de toeristenprijs van ongeveer 75 eurocent. Het was nu drie uur en we zijn lekker naar het hotel gegaan en hebben lekker gedouched en een dutje gedaan tot het tijd was om te gaan dineren. We zijn aangeschoven bij de reisleidster en hebben daar nog lang mee nagetafeld wat erg gezellig was.

Onder het eten hoorden we het wat regenen en we zijn nog even naar buiten gegaan om te genieten van de koelte die dat met zich mee bracht. We vonden een leuk juwelierswinkeltje en hebben daar voor pakweg 9 euro een kleine zilveringelegde kromdolk gekocht. Waarschijnlijk bij de Ikea o.i.d. goedkoper maar deze komt wel uit Syrië.

We moeten morgen weer om 7.30 uur vertrekken en gaan dus weer lekker slapen.

Liefs Hans.

free counters