27 maart 2007: Amman - Golan Gebergte - Umm Qais - Jerash - Amman


Vanochtend vertrokken we om 8.10 uur naar Umm Qays. Jooske en ik waren doodmoe we waren iets voor vieren gewekt door de terreur van de Imam. We hebben er in dit hotel de meeste last van omdat het een gloednieuwe moskee is met een moderne geluidsinstallatie. En volgens ons is deze Imam veel fanatieker dan de anderen die we gehoord hebben. We hebben in ieder geval na vieren niet meer geslapen.

Umm Qays was iets van een uur en drie kwartier rijden. Iets waar we dankbaar gebruik van maakte om een beetje bij te komen. Allereerst gingen we naar een uitkijkpunt vanaf waar we het meer van Galilea en de Golanhoogvlakte konden zien en de berg Tabor. Deze laatste zal alleen de bijbelkenners onder jullie iets zeggen. Umm Qays was ook weer een oud stadje van basalt. We vonden het minder mooi dan gisteren maar dat vast ook doordat we inmiddels al heel veel ‘oude stenen’ gezien hebben en ook omdat dit de laatste dag is misschien. We hebben er mintthee gedronken op een terras met een prachtig uitzicht en vertrokken rond 12 uur naar Jerash. Weer zo’n anderhalf uur rijden. Jerash was een Romeinse stad van ongeveer 200 na christus, maar ook hier was weer een mengeling van culturen te zien. Immers de respectievelijke heersers drukken hun eigen stempel op de reeds bestaande gebouwen in een stad. We hebben er eerst de lunch gebruikt en kregen toen een rondleiding. We vonden het een mooie stad, vooral het feit dat o.a. de hoofdwegen en het grote plein nog vrijwel volledig omgeven waren door zuilen was er mooi. Palmyra in Syrië was echter zo mooi, mede door zijn ligging in de woestijn, dat alle soortgelijke sites het er tegen afleggen.

Jerash had nog een theater dat vrijwel geheel in tact was en daar stonden vier muziekanten uitgedost in lange gewaden en hoofddoeken. Ze gaven een aardig deuntje weg met, jawel, doedelzakken. Per slot van rekening is het hier niet voor niets een protectoraat van de Britten geweest. Ze nodigden Jooske uit om samen op de foto te gaan en dat kun je natuurlijk niet weigeren. Lekker toerist zijn.

Om 17 uur vertrokken we weer richting Amman en om 18.00 uur waren we weer op de kamer in het hotel. We hebben straks nog het diner en gaan dan douchen, de koffer inpakken en maffen want morgen worden we om vier uur gewekt (als de Imam dat al niet eerder doet) om naar het vliegveld te gaan. We hopen daar rond half acht op te stijgen en rond half een s’middag te landen in Amsterdam.

We hebben een leuke reis gehad en veel mooie dingen gezien maar het zal weer fijn zijn een lekker speklapje te eten met ons voetjes op de bank.

We hopen dat jullie het leuk vonden af en toe iets van onze reis te kunnen proeven.

Op naar IJsland!!!

Liefs Hans en Jooske.

free counters