Noord Korea, een bijzondere reis in een gesloten land

In augustus 2013 bezochten we Noord Korea, een reis die we al een paar jaar overwogen om te doen. Waarom wilde we erheen? In feite "omdat het kon": Noord Korea spreekt tot de verbeelding; het is misschien wel de meest in zichzelf gekeerde staat ter wereld en toch is het mogelijk om er, weliswaar streng gecontroleerd, als westerling rond te reizen.

Het was een hele bijzondere, maar geestelijk ook hele zware reis. In die twee weken voelden we al de drukkende, alomvattende, alomaanwezige propaganda en snakte na een week geestelijk naar adem (en naar een warme maaltijd). Het was dan ook een verademing om even alleen in je hotelkamer te kunnen zitten, hoewel boze tongen beweerden dat je zelfs daar afgeluisterd kon worden.

We lazen de wildste verhalen van te voren, over dat alles geŽnsceneerd zou zijn, of zelfs maar facades, over acteurs in de metro, enz... We denken goed te kunnen observeren maar zeker weten wat echt is en wat niet, doen wij ook niet. Natuurlijk beseffen we ons ook heel goed dat we maar een fractie van het land gezien hebben en helemaal niets van alle vreselijke dingen die er gebeuren. Deze website laat dan ook alleen onze eigen ervaringen, als streng gecontroleerde groep toeristen, zien van wat we te zien kregen in dit gesloten, dictatoriale land.

Op deze site delen we onze ervaringen, filmpjes en foto's (de meeste gewoon netjes legaal gemaakt, want we hadden geluk met relaxte gidsen en een versoepeld toeristenbeleid) van deze zware, indrukwekkende, bevreemdende reis.

free counters