APRIL 2019: RONDREIS WEIDS KAZACHSTAN

We hebben altijd al de "Stans" willen bezoeken, en onze mooie rondreis door Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizistan (of KirgiziŽ, of Kyrgyzstan...) in 2015smaakte zeker naar meer!

Dit jaar kregen we dan de kans om nog een "Stan" aan de verzameling toe te voegen, we vonden namelijk een mooie rondreis naar KazachSTAN precies in de periode die we nog weg konden voor Jooske geen vakantie kon nemen van haar werk.

Het was een mooie rondreis door indrukwekkende landschappen, weidse steppes en sneeuwbedekte bergen, met ontelbare kuddes paarden, kamelen, schapen en koeien.

De toeristische infrastructuur is op sommige plekken wel wat minder ontwikkeld. De Kazachen zijn erg trots op wat er nog over is van hun cultuur en geschiedenis, maar om te zien was dat eigenlijk niet zo heel erg spannend. Nu kan er volgens mij, op dit gebied, niets meer tippen aan de ongelofelijke visuele impact van de oude Zijderoutesteden en paleizen van Oezbekistan, plus Kazachstan is vooral een volk van nomaden en krijgers geweest, en dus zijn er gewoon ook minder overweldigende steden gebouwd.

Het eten was indrukwekkend op zijn eigen manier... Laten we het zo zeggen, de Kazachen zelf zijn heel trots op hun lokale keuken, maar de waarschuwingen vooraf over vet eten zonder kruiden of specerijen (had men vroeger niet als nomaden) waren niet overdreven. "Hoe vetter hoe beter"... En de zure melk en gedroogde of gefermenteerde melkproducten zijn niet echt onze smaak... De paardenworsten roken heerlijk in de markten, maar de nationale trots "beshbarmak" kwam ons op gegeven moment een beetje de neus uit. Kazachstan is nog niet echt klaar voor culinaire reizen denken we!


We hebben genoten van een gevarieerd en vol programma, en hebben naar ons gevoel een goede indruk gekregen van Kazachstan!

Op deze website vind je onze foto's, filmpjes, route en dagverslagen van een vermoeiende maar indrukwekkende rondreis!

free counters