Juli 2005: Weekje Eerste Wereldoorlog in BelgiŽ

In juli 2005 zijn wij een weekje met de camper naar Vlaanderen gereden om in de regio van Ieper en Brugge (heel romantisch) de begraafplaatsen en monumenten van de Eerste Wereldoorlog af te gaan.

We hebben daar, in prachtig aangelegde en onderhouden begraafplaatsen, tienduizenden grafstenen gezien. Rijen en rijen van steen, statige architectuur, met bloemen en keurige grasvelden en altijd een monument in het midden, ďLest we forgetĒ. Nog altijd vlaggen, kransen, fotoís en brieven bij de graven, en berichten in de bezoekersboeken waar je kon lezen hoe een opa, een vader, een vriend of een strijdmakker teruggevonden of opnieuw bezocht was.

Maar indrukwekkend waren ook de kleine groepjes van 10 of 20 graven, in een bos, op het veld van een boer, in een dorpje, bij een heuvelÖ daar waren de mannen begraven waar ze gevochten hadden, bij elkaar, vriend en vijand. De graven omheind en even mooi onderhouden, de zorg even groot.

Indrukwekkend was de ingetogen, sobere rust van de Duitse begraafplaatsen, met bescheiden stenen op de grond met wel 10 tot 20 namen per steen.

En de vele persoonlijke spullen die tentoongesteld werden brachten soms pijnlijk dichtbij dat dit echte mensen waren, hele jonge mensen in sommige gevallen, of heel ver weg van thuis.

Bij de Menenpoort in Ieper, een kolossaal monument, waarbij ieder oppervlakte is bedekt met de tienduizenden namen van jongens en mannen die gesneuveld zijn rond Ieper en nooit meer teruggevonden zijn, wordt nog iedere avond om 8 uur de doorgang afgesloten en de taptoe geblazen.


31 juli: we bezoeken verschillende Commonwealth begraafplaatsen, waaronder Passchendaele New British Cementary, Dochy Farm New British Cementary, en het indrukwekkende, grote Tyne Cot Cemetary.


1 augustus: we wandelen in een bomcrater dat nu een meertje bevat, en bezoeken een aantal kleine begraafplaatsen in het bos, op een heuvel, bij een boederij, enz, zoals Belgian Battery Corner, Hospital Farm, en de zeer grote en indrukwekkende Lussenthoek, en een monument onderweg. We sluiten af in Ieper waar we de Menenpoort ceremonie bijwonen om 20 uur.


2 augustus: we bezoeken het museum in Ieper, de mooie en ingetogen Duitse Langemark begraafplaats, en de Belgische Houthulst begraafplaats. Ook gaan we naar gereconstueerde loopgraven en een grote toren die gebouwd was als vredesmonument.


3 augustus: een dagje vrij op de camping en wandelen op de boulevard


4 augustus: onderweg naar huis doen we Brugge uitgebreid verkennen.

free counters