September 2006: Weekje Tweede Wereldoorlog in NormandiŽ

Wij gaan in september met de camper op pad richting NormandiŽ waar we de bunkers en stellages van de Tweede Wereldoorlog afgaan.

Het blijft indrukwekkend om bijna 60 jaar naderhand nog de betonnen bunkers, begraafplaatsen en bomkraters te bezoeken en te realiseren wat daar zich allemaal afgespeeld heeft.

We bezoeken bijvoorbeeld Pointe du Hoc, waar hevig om gevochten is en waar de bomkraters nog altijd metersdiep zijn. De ellende van die soldaten die daar zaten terwijl de granaten om hun heen moeten hebben neergeregend is nog altijd tastbaar...

We hadden een maand met de camper weg willen gaan, maar na 7 dagen oponthoudelijke stortbuien zijn we toch maar eerder naar huis gegaan. We hebben ook niet zo heel veel foto's gemaakt, maar hier is in ieder geval een kleine impressie van onze tocht naar NormandiŽ.


12 september: We slapen op een veldje waar je gratis mag overnachten met je camper, vlakbij Nez Blanc, en bezoeken dit punt de volgende dag.


14 september: We bezoeken allerlei soorten bunkers, indrukwekkende constructies van metersdikke betonmuren. Sommigen zijn nog in zeer goede staat, met name de bunker"toren" aan de kust, met verschillende verdiepingen en als museum ingericht, was bijzonder om te zien.


16 september: Vandaag reizen we veel rond op het platteland en bezoeken Duitse begraafplaatsen, bunkers, gevechtsopstellingen en Point du Hoc. Het is indrukwekkend om de ingetogen begraafplaatsen te zien en te bedenken hoe het moet zijn geweest in de kleine ruimtes in de bunkers terwijl het buiten granaten regende!

free counters