15 juni 2007: Skaftafell, 0 km (excursie Ingólfshöfši)

Vandaag brachten we nog een dagje door in Skaftafell, met sochtends een excursie naar het piepkleine rotseilandje Ingolfsholdfi (zoiets in ieder geval). Het was vroeger wel een eiland maar door al het sediment dat van de gletsjers afkomt is het in de loop der eeuwen met het vasteland verbonden geraakt door een enorme zandvlakte van zwart vulkanisch zand. Je kunt er alleen komen met een amfibievoertuig, of zoals wij per boerenkar! Ja ja de excursie was met een boerenkar achter de tractor van de lokale boer naar de rotsen waar er vele vogels te zien zou zijn. Het was onverwachts leuk om zo met die tractor over het wad te hobbelen, want de boer reed zo door waterplassen, riviertjes, zand en gras en dat hobbelde af en toe behoorlijk heen en weer!


Eenmaal bij de rots moesten we uitstappen en omhoog klauteren door een duin van mul zwart zand om boven op de kliffen te komen. Hier hebben we tijdens een mooie maar stevige wandeling over de kliffen allerlei meeuwen, papegaaiduikers en andere zeevogels kunnen zien. De lokale boer bood zijn excuses aan dat er niet zo heel veel papegaaiduikers waren omdat we een beetje in het verkeerde seizoen waren, maar we hebben er toch een aantal van heel dicht bij kunnen zien. Papegaaiduikers nestelen in holletjes in de turf aan de rand van de kliffen, dus kwam het nogal eens voor dat iemand in de verte stond te turen naar een papegaaiduiker op een rots terwijl onder zijn voeten in paniek verschillende uit hun holletjes zo de klif af doken!


Wij waren gewaarschuwd dat de enorme roofmeeuwen of Skua’s, zo’n 57 cm lang, nu aan het broeden waren en aangezien ze nogal agressief zijn vallen ze je aan als je te dicht bij komt. Hans en ik hadden zijn familie in Antarctica al ontmoet dus wisten wel ongeveer hoe brutaal en agressief deze vogels konden zijn… nu is het probleem dat een Skua gewoon op de grond broedt en zijn nest haast onzichtbaar is – tot je er naast staat en twee boze ouders om je hoofd hebt vliegen! En ze zijn echt niet bang om aan te vallen, we hebben vandaag verschillende keren meegemaakt dat eentje zo dicht langs vloog dat je de wind hoorde fluiten…Wel hartstikke gaaf om mee te maken, Hans en ik hebben genoten van hun duikvluchten, want echt aanvallen doen ze niet, ze willen je wegjagen en scheren daarom rakelings langs je, en dat levert spectaculaire luchtballetten op.


Tegen de lunch waren we weer terug op de camping en na een middagdutje besloten we om in het park te gaan wandelen. Er waren blijkbaar een paar prachtige watervallen om te zien en er was een punt van waar uit je de gletsjer heel mooi zag liggen. De watervallen waren inderdaad wel erg mooi maar gek genoeg niet zo spectaculair als verwacht, dus we hoopte dat het uitzichtspunt de moeite waard zou zijn. Nu was de wandeling tot nu toe een flinke klim geweest de berg op en we begonnen het al een beetje te voelen, vooral na de wandeling sochtends. Maar het uitzichtspunt was vanaf de laatste waterval nog maar zo’n 1,3 kilometer dus dat was nog prima te doen. Nou we hebben wel twee keer die afstand gelopen zonder in de buurt te komen van wat het uitzichtspunt zou kunnen zijn, en omdat we moe waren en het ook nog eens begon te miezeren besloten we op een gegeven moment terug te gaan. Liever naar huis voordat het echt gaat regenen en terwijl we nog redelijk fit zijn dan doorploegen in de hoop om de volgende helling het uitzicht te zullen zien, zonder te weten hoe ver het werkelijk nog is!


De wandeling terug was zeker ook de moeite waard, de zandvlakte waarlangs we gereden waren en de bergen en gletsjers in de verte waren mooi te zien en we zijn langs verschillende mooie watervallen gekomen. Terug in de camper hebben we de kachel hoog gestookt en zijn na het eten nog lekker gaan luieren en lezen voordat we weer lekker in de camper gedoucht hebben. Het is hier nog steeds fris weer, al lopen de IJslanders in korte mouwen rond! Het is tenslotte zomer… Mijn lippen en handen zijn constant droog, net alsof het een koude winter is – brrrrrrr. Oh en het wordt hier nauwelijks donker – een lichte schemer is het meeste wat we tot nu toe gezien hebben.


free counters