17 juni 2007: Vk Selfoss, 138 km

De overnachting op de camping in Vik was een beetje een troosteloze bedoeling want de camping lag nogal onbeschut en Vik is een winderig koud kustdorpje van een paar huizen en winkels. Het heeft bijna heel de avond en nacht geregend, uiteraard in combinatie met een lekker fris IJslands windje, dus we zijn zo min mogelijk naar buiten gegaan en hebben de kachel lekker laten branden! Gelukkig hadden we ook weer stroom dus we hebben alle batterijen en toestellen op kunnen laden, en zijn redelijk vroeg naar bed gegaan. Misschien is het de schone lucht hier of het feit dat het niet donker wordt maar we slapen meestal niet zo heel erg goed Hans ligt vaak al om 3 uur sochtends wakker en we dromen wat af snachts!


Vanochtend hebben we op ons gemak ontbeten en zijn rond 11 uur vertrokken. Wij zijn beide meestal wel redelijk vroege vogels op reis, maar hier is de regel dat je pas na 4 uur op de volgende camping mag aankomen. Het is geen ramp als we er iets eerder zijn maar liefst niet al te vroeg, want de begeleiders moeten vaak nog het een en ander regelen als zij aankomen. Nu zijn de afstanden niet zo ver en zelfs met fotostops, rustig rijden en lunchpauze ben je vaak maar een uurtje of 3-4 onderweg, dus rond acht uur, half negen sochtends vertrekken zoals we gewend zijn heeft gewoon geen zin!


Vandaag hebben we onderweg van Vik naar Selfoss twee prachtige watervallen bezocht, de Skodarfoss en de Seljandfoss. De Skodarfoss is zon 60 meter hoog, breed en valt in een prachtige mossige vallei omlaag, en de mist is van verre al te zien. Ik vond het een hele mooie, indrukwekkende waterval (Hans is natuurlijk de Victoria Falls gewend Kletskoek ik vond hem ook mooi) en vooral het brede watergordijn en die met mist gevulde vallei waar hij in viel was indrukwekkend! Je kon helemaal tot aan het randje van het water lopen waarbij je nog maar een paar meter van het watergordijn vandaan was, en dat hebben we natuurlijk gedaan. Nou het was net alsof je onder een douche van ijswater stond! De mist was er zo dicht dat het dikke waterdruppels vormde en het kwam van alle richtingen op je af, we waren binnen een paar minuten doorweekt met ijzig water! Wel fantastisch om mee te maken hoor, we stonden tussen het klappertanden door beiden te grijnzen van plezier! Om de een of andere reden vonden onze medereizigers ons een beetje gestoord


En toen op naar de volgende waterval met de kachel op zn hoogst om een beetje droog en warm te worden. Deze was wat minder groot en krachtig maar lag wel heel mooi met een grot achter het water door waar je relatief droog kon lopen. Dat was ook een mooie en een iets minder natte ervaring dan de vorige. De lucht is zo vol water dat op de omringende rotsen dikke lagen groen mos groeit, en we goed moesten uitkijken dat we niet uitgleden, maar het was een mooi gezicht om achter de waterval langs te kunnen lopen.


De verdere rit naar Selfoss was rustig en weinig spannend, het landschap veranderde van de wat ruigere kliffen en valleien rond Vik geleidelijk tot liefelijke grasheuvels vol boerderijen en overal waar je keek paarden. We komen in de buurt van de regio rond Reykjavik en dat merk je aan de toenemende huisjes overal. In Selfoss wilde we tanken en naar de supermarkt, maar het is natuurlijk zondag en bovendien ook nog eens Onafhankelijkheidsdag, dus de winkels zijn dicht. Jammer maar goed, overmorgen is weer een dag. Omdat we dus veels te vroeg waren zijn we eerst nog even wat gaan eten en na een kort middagdutje toch maar richting camping gegaan. Daar hebben we gelijk de was gedaan en die hangt nu in de wind te drogen terwijl wij lekker warm binnen zitten te kijken naar onze fotos en te typen.


free counters