22 juni 2007: Reykjavik (Grindavik), 136 km

We hadden vandaag eigenlijk nog vrij in Reykjavik, maar besloten om toch een rondje te gaan rijden naar Grindavik om te zien hoe het in die omgeving was. Ik begin al wat handiger te worden in het Hans door de straten van Reykjavik te leiden, en de rit naar de afslag naar Grindavik was voorspoedig. We hadden gezien dat er daar iets geothermisch te zien was, en reden naar iets dat met Blaa Lonid aangegeven werd en al van verre grote stoomwolken de lucht in blies. Het bleek dus dat het de Blue Lagoon was (wij slimmeriken hadden dat natuurlijk niet in de gaten gehad), een groot en exclusief hete baden en kuuroord! Tja, erg veel was er niet meer te zien van de oorspronkelijke hete bronnen en geisers, die waren of door de Blue Lagoon of door de geothermische centrale ernaast al lang opgeslokt en verdwenen. Wel hebben we een deel van het lavaveld waardoor het water van die bronnen stroomt kunnen bekijken, en vonden het maar een raar idee om te kuren in dat lichtblauwe waterůnu hadden we na ons heerlijke hete bad in Landmannalaugar ook geen behoefte aan zoĺn luxe kuuroord, dus hebben we alleen een beetje rondgekeken in de cadeauwinkel en de ontvangsthal en zijn daarna weer op pad gegaan richting Grindavik.


Ik had gelezen dat de punt van dit schiereiland, Reykjanesta, erg mooi was, maar de kustweg die we moesten volgen om er te komen was een absolute nachtmerrie vanwege de keien en gaten erin! En toen we uiteindelijk in de buurt van de vuurtoren bij Reykjanesta kwamen bleek dat er eigenlijk helemaal geen wegen naar toe leidde, en dat de geothermische bronnen ook hier al lang door de industrie opgeslokt waren. Jammer, vooral ook omdat de weg zo slecht was geweest.


Maar we hebben iets verder toch maar mooi op de brug tussen twee continenten gestaanů Goed, we hadden veel mooiere, langere en diepere breuken gezien in Thingvellir, en het bruggetje over deze kleine oninteressante kloof leek meer op iets uit een attractiepark, maar we hebben toch maar mooi op de overgang van de Europese continentale plaat naar de Amerikaanse gestaan! Daarna zijn we maar weer richting Reykjavik gereden. De rit was niet zo zeer mooi als wel apart omdat er overal waar we keken lavavelden lagen, en de huizen en wegen die we tegenkwamen vaak noodgedwongen OP de lava gebouwd waren.


Terug in Reykjavik hebben we een rustige middag en avond gehouden, en savonds lekker eigen gebakken pannenkoeken gegeten voordat we nog een laatste keer genoten van een lange hete douche en met een kopje koffie en een lekkere IJslandse kokosnegerzoen urenlang gelezen en spelletjes gespeeld hebben. Het is tenslotte vakantieů


free counters