24 juni 2007: Arnarstapi – Stykkishólmur (excursie Hvammsfjörður), 112 km

We zijn vandaag gereden naar Stykkisholmer, waar we een excursie met een boot tussen de vele rotsen en eilandjes van de Hvammsfjordur gemaakt hebben. De rit naar Stykkisholmer was erg mooi, om de Snaesfelljokull heen rijdend en langs imposante bergen en kliffen en een prachtige kustlijn. Deze kustlijn is bijna geheel door lavastromen uit het verleden gevormd, en op een heleboel plekken kan je de loop van de lavastromen van de rand van de vulkaan tot ver in zee letterlijk volgen. Het levert prachtige baaien en kliffen en rotsen op die vaak vol broedende vogels zitten.


Omdat we niet zo’n fijn gevoel hadden bij deze camping zijn we gelijk op pad gegaan om een paar kilometer verderop rustig te ontbijten. De camping was een van de slechtere tot nu toe qua voorzieningen, en het verbaasde ons dat er wel 4 keer een politieauto langs reed. Blijkbaar is daar reden voor. Rustig was het in ieder geval niet, tot diep in de nacht (ok, het wordt niet donker maar dat is geen excuus) hoorde we schreeuwende kinderen, en rond half een snachts werden we wakker van luid gepraat bij onze camper; een aantal mannen liepen heen en weer en opeens merkte Hans dat het lichtje van onze stroomvoorziening uitging – ze hadden onze stekker uit de stroom getrokken! Toen hij later ging kijken bleek dat de verlengkabel waar wij onze stroom van haalde geheel weggehaald was. Op deze camping waren maar 4 stroomaansluitingen, aan de muur van het toiletgebouw, en stonden er dus vele caravans en campers omheen die van elkaar stroom aftapte. Om de een of andere reden vonden de eigenaren van de verdeeldoos waar wij aan vast zaten – en via ons nog 3 andere van onze groep – het nodig om deze midden in de nacht op te bergen. Hans heeft onze kabel voor de veiligheid maar binnengelegd en we zijn redelijk rustig verder gaan slapen.


Onderweg hebben wij zo’n 10 kilometer over gravel moeten rijden, niet een fijne ervaring maar wel een grappig gezicht omdat het voor het eerst was deze reis dat we in konvooi reden – zo’n 8 campers uit onze groep reden stapvoets achter elkaar aan. Voor de rest was de rit rustig en af en toe vreselijk mooi.


In Stykkisholmer hebben we met een catamaranmotorboot van rots naar rots gevaren en vele broedende vogels (meeuwen, papegaaiduikers, aalscholvers en zelfs een zeearendfamilie) van vlakbij gezien. De catamaran gleed dan het laatste stukje muisstil over het water om tot stilstand te komen op een paar meter afstand van de vogels zodat iedereen ze uitgebreid kon bekijken. Het hoogtepunt van de tocht was echter toen in een mooie baai een klein net in het water gelaten werd en een paar meter verder weer opgehesen werd, vol allerlei schelpen, zee-egels, krabben en zeesterren! Deze werden pardoes op een grote tafel gekiept en iedereen mocht naar hartenlust jakobsschelpen en zee-egels openkraken en eten – verser kan het niet! Hans had zijn eigen zakmes mee en stond al gauw ijverig mee te helpen met opensnijden zodat iedereen kon proeven – en bood mij natuurlijk als eerste een rauwe jakobsschelp aan. Nu ben ik niet zo dol op schelpdieren, maar ik heb hem geproefd, opgegeten en doorgeslikt en ben tot de conclusie gekomen dat de smaak wel meevalt – en vooral de textuur, wat ik niet verwacht had – alleen het idee is akelig! Maar als ik ergens op een onbewoond eiland strand en er is niets anders durf ik ze nu wel te eten …


Ik vond het wel heel erg leuk en heb genoten van het zicht van al die zeedieren – vooral de krabben en kreeftjes waren erg leuk om te zien, voordat we ze weer terug in het water gooide. Er zat een grote heremietkreeft tussen in een ‘geleende’ schelp, die in het begin nog volledig naar buiten kwam en ik dus heb kunnen fotograferen voordat hij zich volledig in zijn schelp opsloot omdat het kunstje te veel aandacht trok van mensen die hem op de foto wilde zetten. We hebben hem dus ook maar gauw terug in het water gegooid!


Terug naar wal varend was iedereen nog vol van de visvangst en de vele vogels die we gezien hebben, en Hans en ik hebben er ook echt van genoten. Hans is iets dapperder dan mij en heeft dus wel verschillende rauwe jakobsschelpen en zelfs zee-egels op, en weet zelfs te zeggen dat een jakobsschelp lekkerder is dan een zee-egel! Maar los hiervan was het boottochtje gewoon ook hartstikke leuk. Savonds hebben we nog lekker een heerlijk mals stukje lam gegeten – en gisteren trouwens een prima stuk zalm. Vis en lam is hier goedkoop en lekker!


free counters