26 juni 2007: Laugarbakki – Akureyri, 252 km

Vandaag hebben we een beetje uitgeslapen en hebben toen op ons gemak ontbeten en een emmer gevuld met vuile was, waspoeder en warm water, om om 10 uur te vertrekken. Dankzij de onregelmatige IJslandse wegen hoeven we vanmiddag bij aankomst in Akureyri alleen nog maar alles af te spoelen en kunnen we weer even toe met sokken en ondergoed!


De rit was erg mooi, we reden vandaag van fjord naar fjord, door grote U-vormige valleien die ooit gladgeschuurd zijn door gletsjers en nu vol rivieren en vaak ook weilanden zijn, met platte delta’s vol moerassen, duinen en gletsjerpuin bij de zee. Tussen de valleien lagen hoge passen en regelmatig zagen we nog stukken sneeuw liggen in de luwte. Wij zijn op een gegeven moment 60 kilometer omgereden om door zo’n uitgestrekte rivierdelta te rijden, en stopte onderweg in het gehucht Glaumboer waar we even naar het streekmuseum gekeken hebben (een grote oude boerderij bijna volledig van aan elkaar verbonden turfhuisjes gemaakt, vol spulletjes en prullaria van vorige bewoners) en koffie met een plakje IJslandse cake in een klein theehuisje gehad hebben.


In Akureyri zelf zijn we nog even de supermarkt ingegaan voor wat kleine boodschappen, en daarna een winkelcentrum in omdat we in de supermarkt niet alles konden vinden wat we nodig hadden. Omdat het inmiddels tegen 3 uur was en we ons ontbijt en het plakje cake al lang weer vergeten waren, besloten we om DE IJslandse snack te proeven als lunch. Want wij hebben tot nu toe mensen eigenlijk nog geen andere hartige snack zien eten als een broodje worst met mosterd of ketchup, en gebakken uitjes (zoals je bij een rijsttafel eet)…nou was lekker hoor! Verder eten ze hier ook heel graag ijsjes, brrrrr – maar ja, het is natuurlijk hartje zomer tenslotte…


Op de camping was het even zoeken naar de minst scheve stand aangezien het grasveldje keurig is maar totaal niet vlak, en ben ik daarna aan het spoelen en wringen van de was begonnen terwijl Hans de camper verder in orde bracht. Een raar volk hoor, want het voorzieningengebouwtje is keurig netjes en schoon, met wc’s, wasbakken en afwasplekken en een zithoekje, alles met warm en koud stromend water…maar om te douchen moet je de camping verlaten, de weg oversteken en een eindje lopen! Maar goed, we kunnen in de camper douchen als het moet. Nu zitten we binnen met de verwarming aan lekker te genieten van hoe andere campers binnendruppelen en eerst nog drie keer stoppen en draaien, dan blokken neerleggen voor onder de wielen, om dan toch maar iets verderop te proberen, voordat ze eindelijk een goed plekje gevonden hebben, heerlijk!


Morgen hebben we een rustdag dus is er voldoende gelegenheid voor de was om te drogen, en vanavond staat er weer lekker zalm op het menu met rijst, en skyr (IJslandse yoghurt) toe hmmmmm. Die yoghurt is trouwens heerlijk, lekker romig – nog naar origineel Viking recept gemaakt – maar behoorlijk stevig; zo stevig dat schudden totaal zinloos is, en je een lepel ervan makkelijk ondersteboven kan houden zonder dat er ook maar iets van beweging in zal komen!


free counters