3 juli 2007: Reykjahlķš (Myvatn), 44 km

Aangezien we vandaag weer op dezelfde plek zitten in Reykjahlid en vonden dat we moeilijk weer heel de dag niets konden doen (al was alles wel een beetje stijf en pijnlijk bij het opstaan) besloten we om een rondje te maken van alle bezienswaardigheden aan het meer Myvatn zelf. Dus we reden eerst naar Skutustadir, het meest zuidelijke puntje dat nog in mijn gids genoemd werd als interessant (vanwege de reeks pseudo-kraters) om van daaruit terug naar het noorden te rijden en dan via de hoofdweg nog een eindje naar het oosten voorbij Reykjahlid. We zijn te verwend geweest de laatste dagen met vulkanen en kilometers zwarte lava en zwavel, kokende modder en kilometers lange canyons, want we vonden de bezienswaardigheden over het algemeen een beetje tam. Het meer en zijn omgeving is echt prachtig hoor, allemaal groene heuveltjes en boerderijen en inhammetjes en eilandjes, heel veel bloemen en heel veel vogels (en helaas ook heel veel muggen), alleen wij houden zelf beide duidelijk toch meer van ruige landschappen en leegtes…


Wel hebben we een paar leuke fotostops gemaakt en heel leuk om te zien was Dimmuborgir, een bizar landschap van hoge grillige lavaformaties die een soort labyrint vormde en waar je allerlei paden kon volgen. Hverfjall hebben we op het laatste nippertje overgeslagen, aangezien dit gewoon een enorme zwarte puinhelling is waar je op kan klimmen en we het vermoeden hadden dat het precies hetzelfde materiaal (zwart grint van glasachtig materiaal) is als we uitgebreid in de Askja hebben gezien, dus niet echt bijzonder meer. Toen zijn we doorgereden naar Grotagja, vlak buiten Reykjahlid. Grotagja was vroeger een grot waarin je in warm water kon zwemmen, alleen is er een tijd terug vulkanische activiteit geweest waardoor deze grot te heet werd, en een andere grot met koel water lekker warm. Nu is het water zo’n 50 graden, net te heet voor een bad! Maar wel apart om te gaan kijken, want de grot lag in een dikke laag lava (wel zo’n 1-2 meter dik) die in hoge ruggen van een paar meter hoog was gestold, en waarbij het onderliggende materiaal weggespoeld was. Delen van het dak waren ingestort waardoor je als je in de grot stond al gauw een heel onheilspellend gevoel kreeg dat de rest wel eens zou kunnen volgen, en via twee doorgangen kon je bij een kleine poel komen waar het hete water was. We hebben er een tijdje gestaan totdat het idee van al die enorme hoeveelheid basalt boven ons die zomaar een beetje los op elkaar gestapeld leek ons beklemde, en hebben toen nog even genoten van het uitzicht.


We zijn ook even gaan kijken bij Jardbodin, een soort natuurbad dat goedkoper is dan de Blue Lagoon maar gebaseerd op hetzelfde principe van baden in lichtblauw zwavelrijk water dat zo zacht als zeepsop is. Het water komt van de dichtbijgelegen Krafla centrale en is 130 graden als het 2500 meter onder de grond omhoog gepompt wordt. We hebben een tijdje naast een groot kunstmatig bassin gestaan waarin het water opgeslagen wordt voordat het gekoeld wordt tot 38-40 graden, en dat was indrukwekkend om te zien (en te voelen! de aarde trilde) hoe het water kookte en stoomde. We zijn er niet in geweest, ook omdat het idee van dat stinkende zeepsopachtige water mij niet echt aantrok, en zijn via het tankstation in Reykjahlid weer richting de camping gegaan om lekker groentesoep te maken en de rest van de middag niets te doen. Vanavond gaan we met iedereen koffiedrinken in een dichtbijgelegen kroegje dat een omgebouwde koeienstal is.


Nou het koffiedrinken was wel gezellig gisteren, het cafeetje erg leuk (een leuk ingericht cafeetje met door een glazen wand zicht op de koeien en de melkmachine) maar de bediening was om te huilen! Ze waren om te beginnen vergeten dat we vanavond zouden komen en moesten dus nog een andere groep afwerken, toen duurde het een eeuwigheid voordat we koffie kregen. Eerst moesten wij namelijk nog een groepsfoto maken, maar toen we eenmaal geļnstalleerd waren werd eerst bij iedereen een servetje neergelegd. Een tijdje later kwam daar een schoteltje bij, en weer een tijdje later een lepeltje. Toen werd – twee keer binnen een half uur – gevraagd of we koffie of thee wilde. Na dat half uur kwamen de eerste kopjes koffie, toen weer een hele tijd niets, toen eindelijk kwam er wat schot in (er stond trouwens 4 man personeel en wij waren de enigste klanten met een groep van 34 die, zoals van te voren geregeld was, allemaal warme wafels zouden krijgen met thee of koffie). De koffie werd geschonken vanuit twee thermoskannen en het ging allemaal heel erg ongestructureerd. Eindelijk had ik dus koffie maar Hans nog niet – die kwam pas weer een tijd later want nadat de thermossen leeg waren moesten ze natuurlijk nieuw zetten…ja pas NA dat de thermossen leeg waren.


Ondertussen had ik gezien dat een van de dames vlak nadat we zaten de warme wafels op bordjes ging leggen – het waren er niet genoeg dus moesten er nog een stel bijgebakken worden, op het enigste wafelijzer dat ze hadden – deze kregen we pas anderhalf uur later met jam en slagroom, nadat ze natuurlijk steenkoud geworden waren! Wel lekker hoor, daar niet van, met echte dikke slagroom…maar wel koud en dat was jammer.


Nadat iedereen eindelijk zowel koffie/thee en wafel had gekregen en naar binnen gewerkt gaf de reisbegeleider een speech en gedicht over de reis en de groep, wat wel leuk was want hij had voor ieder koppel een paar regels gedicht. Daarna gaf een van onze groep het groepscadeau en zongen we een liedje over de reisbegeleiders, en toen was er nog tijd voor een drankje en een beetje geklets voordat het half twaalf bleek te zijn en mensen naar bed gingen. Eerst werd echter Hans door de vrouw van een koppel die hij van zijn Zuid-Afrika reis kent gevraagd wanneer hij nu de baard van haar man aan zou pakken, dus moest hij natuurlijk een paar happen eruit nemen met een schaar – ingewikkeld verhaal maar zij heeft een hekel aan zijn baard en deze is dus ook in Afrika door de groep helemaal afgeschoren, en ze had deze reis Hans laten beloven om het weer te doen! Anderen namen het over en beloofde vandaag de baard helemaal bij te werken, dus ik ben benieuwd want ik heb het nog niet gezien…


free counters