4 juli 2007: Reykjahl Egilsstair, 232 km

Vandaag was rustig, de rit was zon 177 kilometer op dezelfde weg naar Egilsstadir rijden. Maar onderweg had ik gelezen dat er zon 35 kilometer van Egilsstadir vandaan een enorme waterval was, de Hengifoss. Zon 118 meter hoog en bloedmooi maar moeilijk te bereiken. De reisbegeleider was er nog nooit geweest, maar Hans en ik besloten na inkopen in Egilsstadir gedaan te hebben voor de boot het was pas 1 uur smiddags om nog even te gaan kijken of het wat was en de moeite van een zware tocht waard.


De rit ernaartoe was mooi, langs een lang meer over glooiende wegen met struiken en bomen. Het meer lag in een door gletsjers uitgesleten U-vormige vallei. Op een gegeven moment zagen we in de verte in de verder vlakke bergwand een enorme kloof die er nogal spectaculair uitzag met grillige bochten en gekleurde lagen rots de kloof waar de Hengifoss in lag. De wandeling was 2,5 kilometer en we moesten 400 meter stijgen over deze afstand, wat een pittige wandeling was over rotspaadjes en langs afgronden, maar na de eerste slopende 700 meter prachtig mooi (en nog steeds slopend). De waterval zelf was bijzonder, in een kloof waarbij de rotswanden zwart, geel en rood gestreept waren, maar onderweg hebben we een prachtige waterval gezien die vanaf een laag basalt in een mooie poel stortte, en wat dat betreft de Svartifoss ver overtrof qua schoonheid! En de rivier stroomde in grillige bochten tussen het basalt door, erg mooi.


Na een stevige klim en afdaling van anderhalf uur, met vele fotostops onderweg, stonden we weer beneden en reden gelijk door naar Egilsstadir waar Hans nog eerst de camper schoongewassen heeft en de banden opgepompt voordat we naar de camping reden en voldaan maar doodmoe instortte! We hebben inmiddels gedoucht en gaan dit nog even verzenden voordat we vanavond met de groep gaan eten.


free counters