Januari 2010: Een weekje museabezoek in Londen

13 januari 2010: British Museum


Vanochtend vroeg vertrokken onze oom en tante op hun vakantie naar Vietnam. Vanaf vandaag hadden we het appartement dus voor onszelf, en als de sneeuw vanavond voldoende gesmolten zou zijn zouden we samen met de moeder van tante uit eten gaan bij een goed Indiaas restaurant in de buurt - anders zouden we alleen gaan. Maar eerst gingen we een dagje naar de British Museum, de schatkist van alles wat Engeland (vooral in de Victoriaanse tijd) ooit geroofd, verzameld, gekocht, geruild en gekregen had... Alles van de prehistorie tot de middeleeuwen, van MesopotamiŽ, Egypte, Griekenland tot Noord Amerika... De collectie is enorm, en het is eigenlijk niet te doen om in ťťn dag het hele museum te bekijken, maar zoals goede toeristen deden wij dat natuurlijk wel, met regelmatige pauzes om onze toch al pijnlijke voeten te ontzien!


Het is eigenlijk ongelofelijk wat er allemaal te zien is: complete Griekse en Egyptische tempels, de gebeeldhouwde wanden van Assyrische paleizen, Egyptische mummies, Grieks aardewerk, van alles... We hebben er erg van genoten, vooral ook omdat we nu veel kunstschatten te zien kregen die uit plekken kwamen die wij bezocht hadden, maar we merkte ook wel een beetje dat wij onderhand na al onze reizen liever minder mooie en gave schatten "in natura" zien, in of bij de plek waar ze vandaan komen, dan perfect bewaarde en gerestaureerde schatten uitgestald in rijen in glazen vitrines. Hoe goed deze schatten namelijk wel niet bewaard worden en hoe belangrijk het is om ze voor iedereen toegankelijk te maken, ze worden er wel steriel van en het wordt moeilijk om voor te stellen hoe beelden oorspronkelijk gestaan zouden hebben als je ze in al die glazen vitrines met perfecte belichting ziet. Het voelde voor ons een beetje alsof we nu na al onze prachtige en intieme dierenmomenten in Afrika opeens naar de dierentuin zouden gaan: een beetje onnatuurlijk. We zijn natuurlijk vreselijk verwend omdat we al op zo veel prachtige plekken zijn geweest, maar het is ook gewoon zo dat een klein, knullig, stoffig museumpje naast een of andere Grieks tempelcomplex in SyriŽ ons veel meer aanspreekt gewoon vanwege de sfeer ervan! Maar ja, eten in het buitenland is natuurlijk ook altijd lekkerder dan als je het thuis probeert na te maken...


Toch is het British Museum een ervaring op zich en iets dat je niet mag missen als je naar Londen gaat! We hebben het hele museum uitgekamd - en die is echt enorm - en gingen tegen het einde van de dag pas weer naar huis, doodmoe maar vol prachtige beelden. Omdat er nog teveel sneeuw lag zijn we alleen uit eten gegaan naar de IndiŽr, en we hebben heerlijk gegeten - voor een lekker prijsje!


Klik op de foto's om ze te vergroten.


free counters