JANUARI 2011: WINTERS NOORWEGEN

29 januari: Trondheim, Rørvik

Aankomst (verblijf):
Trondheim 06:00 (6 uur)
Rørvik 20:45 (30 minuten)

Bij aankomst in Trondheim vanochtend vroeg (iets te laat, om half 7) ging heel het schip weer zo trillen en brommen als gisteravond; dat duurt dan minuten lang, tijdens het aanmeren. We hopen dat dat niet constant zo zal blijven want overdag is het niet zo erg maar als je ergens om 3 uur ’s-nachts aanmeert en een kwartier later weer vertrekt word je er gegarandeerd wakker van! We zijn rond 8 uur opgestaan en hebben op ons gemak ontbeten om daarna om kwart voor 9 op de kade te staan. Hans had gisteravond alvast een aantal straten die we wilde bezoeken in de gps gezet en ik had een plastic tasje gezocht waar hij inpaste zodat hij tegen spatwater beschermd zou zijn: dat was maar goed ook want het sneeuwt vandaag bij vlagen!

De wandeling door Trondheim was best leuk, maar niet spectaculair: we hadden in de gids gelezen dat vooral de oude gerestaureerde pakhuizen langs de rivieren indrukwekkend waren dus daar hadden we onze route langs gepland, maar in de praktijk viel het wel mee. De eerste twee straten vol pakhuizen hadden allerlei kleuren en waren van hout, maar hadden weinig karakter. Wel hebben we ons verbaasd over het feit dat Trondheim de derde grootste stad van Noorwegen is (160.000 inwoners) en de tweede oudste maar de straten bijna uitgestorven waren! We zijn langs twee van de pakhuisstraten gelopen (Sandgata en Fjordgata), toen naar het centrum, langs de kathedraal gelopen en toen richting de Gamle Bybru (oude brug) naar het oude centrum, Bakklandet. Bakklandet was heel erg mooi en erg de moeite waard, net als de brug; het was inderdaad een oude brug en keek uit over een kanaal dat helemaal volgebouwd was met hele mooie gekleurde pakhuizen op palen in de rivier (en een paar nog niet gerestaureerde gebouwen van donker hout). Het ging op dat moment ook net flink sneeuwen, dus de sfeer was helemaal goed: een oud Noors stadje in de winter! Bakklandet is een oude wijk van Trondheim (oorspronkelijk volgens mij eigendom geweest van een klooster en toen verkocht aan de stad?) en bestaat uit kleine weggetjes vol met mooie kleine gekleurde houten huisjes. Erg mooi! En de sneeuw die ons om de oren sloeg was ook prachtig, want al dooide het een paar graden deze sneeuw bleef gelijk liggen en overal op plakken…

Nadat we Bakklandet verkend hadden was het onderhand al weer mooi geweest en tijd om richting het schip terug te lopen. Lang leve de Garmin! Ideaal, je tikt gewoon de positie van het schip in (had Hans al genoteerd toen we vertrokken) en hij leidt ons er zonder enige moeite naar toe… half 11 kwamen we weer aan boord, na ondertussen nog een flard zon, een tweede sneeuwbui, en een hagelbui meegemaakt te hebben (het waait vandaag fors!), en toen was het tijd om naar onze hut te gaan, te rusten, te lezen en wat warme chocolademelk te nemen. We hebben ons reiswaterkokertje, wat bekers en dingen als thee, chocolademelk en cup-a-soup meegenomen om tussendoor of zoals nu na zo’n wandeling lekker even iets warms te kunnen nemen… Ideaal!

Rond 12 uur vertrok het schip en zijn wij gaan lunchen; ondertussen blijft het waaien en af en aan sneeuwen! Heerlijk… Er zullen nu een paar dingen onderweg te zien zijn maar in principe is de volgende halte pas om kwart voor 9 vanavond. Wel gaan we misschien nog door een smalle straat varen en is er gewaarschuwd voor flinke wind als we weer op open zee zijn, tegen de avond – de eerste zitting van het avondeten is zelfs vervroegd naar 5 uur vanwege de wind en de twee uur die we van 6-8 op open zee zullen moeten varen!

In de middag ben ik een paar keer op het achterdek geweest om te kijken naar de golven, de jagende sneeuw en spray en een mooie vuurtoren waar we vlak langsgekomen zijn. Hans ging ondertussen een half uurtje sporten en heeft even staan praten met een Nederlands stel. We tellen onderhand al 3 Nederlandse stellen… Ik ging niet sporten want ik had er geen zin in en mijn ene voet en been deed al sinds de wandeling in Trondheim behoorlijk zeer dus ik vond dat ik wel een goed excuus had!

Tijdens het eten ging het nog altijd goed tekeer; sommige mensen waren duidelijk erg bang om te vallen, en we zagen een vol glas bier overlopen tijdens een van de hogere golven. De serveersters hadden moeite met recht lopen, maar ze waren profs dus alles ging prima… Zelfs de soep bleef netjes in de borden, al voelde we onszelf af en toe schuiven in de stoelen! We hebben na het eten nog even wat koffie gedronken op dek 7 en gekeken naar de hoge golven, en toen naar het weerbericht op de monitor in de hal gekeken voordat we terug naar onze hut gingen. De zon kwam vandaag om 9 uur op en ging om 16 uur onder, maar morgen komt ie pas om 9:30 op en gaat ie al om 15 uur onder! En het blijft windkracht 4-5 en temperaturen rond nul met regen/sneeuw voorspeld. Leuk voor het gure weer maar slecht voor het uitzicht en noorderlicht natuurlijk!

Men had niet overdreven; al waaide het al flink en bewoog het schip al veel door de golven, toen we eenmaal rond kwart over 6 in open zee kwamen begon het pas echt. Alles wat niet al op de grond of vast lag viel op de grond, en het schip ging heen en weer en op en neer! Ik was niet misselijk maar merkte dat ik moest stoppen met de laptop en even gaan liggen (sowieso is langdurig lezen/laptop en ruige zee nooit zo’n goede combinatie), en omdat je op een gegeven moment niet veel anders kon doen is ook Hans maar gaan liggen en hebben we het ruige stuk zee letterlijk uitgelegen. Om 8 uur werden we wakker (ahum, we zijn ergens onderweg vast in slaap gevallen) en bleek de zee weer zo kalm geworden te zijn dat je nauwelijks erg had dat het schip bewoog; ongelofelijk eigenlijk die verschillen, we zitten nu duidelijk weer bij een beschut deel van de kust! Precies volgens schema legde ons schip om kwart voor 9 aan bij Rørvik, waar we drie kwartier blijven liggen, iets langer dan schema. Vannacht gaat een korte nacht worden met 3 stops en dan steken we morgenochtend tussen 7-8 uur de poolcirkel over. Ze willen dat niet precies aangeven omdat er een prijsvraag loopt voor het precieze tijdstip, maar dat betekent dus vroeg opstaan om zeker te weten dat je het moment niet mist! Niet dat er erg veel te zien zal zijn waarschijnlijk met zonsopkomst pas om 9:30 – er is een baken langs de kust dat de poolcirkel vanuit zee gezien markeert, maar om dat tijdstip zal het nog behoorlijk donker zijn…

free counters