JANUARI 2011: WINTERS NOORWEGEN

31 januari: Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn, Harstad, Finnsnes, Tromsø, Skjervøy

Aankomst (verblijf):
Stokmarknes 00:50 (10 minuten)
Sortland 02:15 (45 minuten)
Risøyhamn 04:15 (15 minuten)
Harstad 06:45 (1,25 uur)
Finnsnes 11:15 (30 minuten)
Tromsø 14:30 (4 uur)
Skjervøy 22:30 (15 minuten)

We hebben in de nacht alle verloren tijd weer ingehaald en varen nu weer volgens schema… Hans heeft gelukkig weinig gemerkt van de 4 aanmeringen vannacht en vanochtend vroeg, dus heeft in ieder geval een beetje door kunnen slapen. Maar het was wel een onrustige nacht geweest met veel beklemmende dromen voor ons beide: we waren vanochtend redelijk op tijd wakker en besloten na het ontbijt, waar we ons keurig ingehouden hebben ondanks dat het toch wel goed en lekker eten is hier aan boord, weer eens te gaan sporten. Na een half uur fietsen (Hans) en hard lopen (ik) en een lekkere douche konden we er weer tegen voor vandaag!

Om kwart over 11 meerde we aan bij Finnsnes, een van de kleinere plekken langs de route. En omdat we een half uur de tijd hadden en zin in een frisse neus zijn we gelijk aan land gegaan en een eindje het stadje ingewandeld. Dat wandelen was nog wel een uitdaging, want ieder stukje stoep en weg was één grote ijsplaat. De wegen waren echt spekglad, de stoepen hadden ze gelukkig ruw gemaakt door het oppervlakte van het ijs op te breken, maar het was af en toe wel spannend lopen Veel auto’s hadden spijkerbanden, we zagen zelfs een fietser met spijkerbanden, en sommige mensen hadden spijkerschoenen; die heb je hier wel nodig denk ik! En regelmatig zag je metershoge bergen sneeuw liggen naast de weg – daar hadden de sneeuwruimers het bij elkaar geveegd. Wat moet er veel sneeuw gevallen zijn hier… Ook leuk was dat we regelmatig oudere mensen tegenkwamen die met een “sleerollator” aan het lopen waren: een soort slee, een klein stoeltje op hele lange glijders waar je redelijk stabiel mee over sneeuw en ijs kunt lopen. Die wordt in Zweden ook veel gebruikt en we hebben ze ook in Finland in Rovaniemi gezien; vooral voor oudere mensen zijn ze blijkbaar erg handig.

Na de lunch hebben we even in de lounge gezeten op dek 7, voor de verandering, maar echt geweldig was dat niet want er was volgens mij meer aandacht aan de architectuur van de lounge besteed dan aan het maximaliseren van het zicht naar buiten… Dus je kon wel recht vooruit en (enigszins belemmerd) recht opzij maar niet schuin opzij kijken, vanwege de schuine ramen en de dikke balken ertussen. Grrrrr… Dus op een gegeven moment toch maar terug naar onze hut waar je in ieder geval naar stuurboord vrij zicht hebt hihihi!

We zijn nog een of twee keer naar buiten geweest op het achterdek om te kijken naar de prachtige bergen: het was vandaag in ieder geval niet aan het sneeuwen waardoor het zicht wat verder reikte, al konden we de bergtoppen niet zien vanwege de laaghangende sneeuwwolken. We voeren op een gegeven moment door een nauwe opening tussen twee eilanden: de Rystraumen, blijkbaar de sterkste stroming van de hele route, en zelfs van Europa? Je kon inderdaad als je goed keek zien dat het water flink in beweging was, maar het was niet zo dat het kolkte, zoals ik een beetje had verwacht. En op het eiland Ryøya ernaast waren blijkbaar muskossen uitgezet maar die hebben we helaas niet gezien…

Om half 3 meerde we aan in Tromsø, de grootste plaats in Noord Noorwegen en voor vandaag de langste halte, 4 uur. Dus we hebben eerste de grote meute voor laten gaan (er waren hier een aantal excursies dus dan is het stampensdruk bij de uitgang) en zijn na een kwartiertje op ons gemak zelf de stad ingegaan. Net als Finnsnes waren de wegen in Tromsø één grote ijsplaat… er lag overal wel een laag van bijna 10 cm samengepakt en spekglad ijs op straat, al hadden veel winkels de stoep grondig schoongeveegd of toch in ieder geval een flinke laag gravel erop gestrooid zodat je normaal kon lopen zonder te glibberen! En om het nog gladder te maken was het heel licht aan het regenen en 3 graden aan het dooien, waardoor de ijsplaten glommen in de straatlampen. Want de zon gaat hier wel om half 4 onder vandaag maar dat betekent dat ie al ruim een uur van tevoren flink aan het schemeren was!

Maar we hebben bijna twee uur in Tromsø rondgewandeld, de mooie kleurige houten gebouwen bewonderd, ons verwonderd over het ijs en de enorme bergen sneeuw overal (je kon in de perkjes en andere plekken waar er niet geveegd werd zien dat er toch een meter sneeuw was gevallen), en even onze administratie gedaan! Want er stond een prachtige bibliotheek en Hans bedacht heel slim dat die vaak gratis internet hebben… Dus we hebben even de inbox via de webmail opgeruimd, de reclame en te grote bestanden eruit gegooid en wat emailtjes verstuurd. En nog even geïnternet: de financiën even checken, en even op onze wereld site en ons blog kijken natuurlijk…

Tromsø is de vertrekplaats geweest voor veel poolexpedities en er waren dus wel een paar musea, maar daar hadden we nu niet zo’n behoefte aan, want wij hebben al juist in Spitsbergen heel erg veel van dit soort poolgeschiedenis meegekregen, in een veel mooiere setting. Met name het dorpje Nye Ålesund was daarin heel erg belangrijk voor veel poolexpedities, daar hebben we dus ook uitgebreide rondleidingen en uitleg gehad, en we hebben natuurlijk veel lezingen gehad aan boord. En dat spreekt je dan op zo’n expeditiecruise veel sowieso meer aan dan nu. Er is nu dat we echt in het poolgebied zijn af en toe hier aan boord ook een presentatie, maar dan bijvoorbeeld over Spitsbergen of zo, en daar zijn we geweest en hebben we genoten van het echte gebeuren zelf, dus hoeven we er niet nog een keer de reclamespot van te zien… Aangezien Hurtigruten ook dat soort cruises aanbiedt en het dus waarschijnlijk flinke zelfreclame zal zijn!

Nu liggen we weer in onze hut een beetje te lezen en te rusten; van dat lopen op die spekgladde wegen word je moe en stijf, want heel je lichaam gaat zich constant en zonder dat je er bewust van bent aanspannen voor het geval dat je valt! Vandaag was in ieder geval een wat betere dag dan gisteren, mede dankzij het sporten vanochtend tegen het schuldgevoel, het weer dat wat beter was waardoor het zicht ook veel beter werd, en onze frisse neus in Finnsnes vanochtend en aan dek vanmiddag… Vandaag hebben we nog een halte gepland, Skjervøy, maar die is pas om half 11 vanavond en maar voor een kwartier, dus waarschijnlijk liggen we dan al in bed, of in ieder geval lekker in onze hut te niksen! En er is nu dat we in het poolgebied zijn iedere avond een activiteit op dek: gisteren was het de vissoep, vandaag mogen we stokvis proberen (gedroogde, gezouten en bij bereiding langdurig gewelde witvis). Dat is natuurlijk leuk, om nationale producten te proberen, maar het hoofddoel is om het noorderlicht te spotten. Helaas kun je het weer niet sturen en het is nog altijd flink bewolkt dus vanavond gaat het ook niet lukken!

Uiteindelijk is het stokvisproeven niet doorgegaan vanwege het weer: het regende namelijk. Maar een paar uur later was het opgeklaard, want toen we iets over schema in Skjervøy aanmeerde om kwart voor 11 ’s-avonds kon ik zelfs een paar sterren zien. Hans moest lachen want ik kreeg het gelijk op mijn heupen en ben zodra we de haven verlaten hadden twee keer op dek gegaan om te kijken of er heel misschien eventueel een mogelijkheid was om noorderlicht te zien… Helaas, geen geluk natuurlijk! Dat wist ik eigenlijk ook wel hoor, maar ik kon het niet weerstaan om niet even naar buiten te gaan op deze eerste min of meer heldere nacht boven de poolcirkel…

free counters