JANUARI 2011: WINTERS NOORWEGEN

3 februari: Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest, Øksfjord, Skjervøy, Tromsø

Aankomst (verblijf):
Mehamn 01:00 (15 minuten)
Kjøllefjord 03:15 (15 minuten)
Honningsvåg 05:45 (30 minuten)
Havøysund 08:15 (15 minuten)
Hammerfest 11:15 (1,5 uur)
Øksfjord 15:40 (5 minuten)
Skjervøy 19:15 (30 minuten)
Tromsø 23:45 (1,75 uur)

Vanochtend was een rustige ochtend, we hebben lekker niets zitten doen tot het tijd was om aan te meren bij Hammerfest. We wilde daar eerst naar een monument wandelen van de eerste gezamenlijke landmeting door Rusland, Noorwegen en Finland, maar dat monument lag 3 kilometer lopen vanaf de haven (lang leven de garmin dat je dat van te voren makkelijk even opzoekt!) en we hadden maar vijf kwartier want we waren weer iets later aangemeerd. Dus we besloten het maar over te slaan en gewoon te wandelen langs de hoofdstraat.

Dit deel van de stad (totaal 10.000 inwoners) lag ingeklemd in een nauwe strip tussen het water van een ronde baai en zeer steile bergen eromheen. Dus er waren naast de gebruikelijke houten huisjes en gebouwen vlak langs het water ook modernere appartementen verder de berg op die vlak onder lawinehekken gebouwd waren… Lijkt me niet de meest prettige plek om te wonen! De wandeling was zelf een interessante ervaring, want vanaf het moment dat we van boord stapte tot het moment dat we weer aan boord gingen werden we bijna constant ge”sneeuw”straald! Het waaide namelijk zo hard dat de sneeuw overal heen woei, in grote wolken over de (ijs)wegen, en als zand zo hard in je gezicht sloeg! We hebben bijna een uur gewandeld en voelde af en toe onze wangen gewoon niet meer want het was al redelijk koud, ergens rond de -6 graden, maar met die wind voelde dat natuurlijk nog véél kouder! Maar het was een heerlijke verfrissende wandeling…

Na de wandeling zijn we gaan lunchen en weer opwarmen, en toen hebben we de rest van de middag tot het avondeten ook een hele rustige dag gehad – er waren nog maar twee stops maar te kort om er iets mee te kunnen. Ik heb een boek uitgelezen en Hans heeft spelletjes gespeeld op de laptop, en na het avondeten hebben we weer een film gekeken. Dat bevalt goed, het scherm van onze nieuwe laptop is net zo mooi als een televisiescherm en het geluid is voldoende. We zitten dan ook regelmatig te denken over de wereldreis die toch wel lokt hoor… 4 maanden in een vrachtschip de wereld rond; dan moeten we zorgen dat we de laptop en onze extra externe harde schijf helemaal volproppen met films, muziek, spelletjes en eventueel ook boeken… En een beetje dagelijkse routine opbouwen, dat je elke dag even gaat wandelen en/of sporten… Want er zullen veel saaie, lange stukken zijn, heerlijk! We krijgen er steeds meer zin in!

We zaten vanavond te lezen, spelletjes te spelen en half een beetje te wachten tot aankomst in Tromsø, gewoon zomaar eigenlijk, en toen we gingen aanmeren besloot Hans om een frisse neus te halen op dek en eens te gaan tellen hoeveel er van boord gingen. Dat waren er ruim 230! Dan denken we dat het morgen bij het avondeten wel heel rustig zal zijn... Maar de frisse neus smaakt Hans naar meer dus zijn we rond half één ’s-nachts nog even een wandelingetje gaan maken van een half uur door Tromsø. Dat was, logisch natuurlijk, bijna uitgestorven, maar het was windstil, een paar graden onder nul en kurkdroog dus een lekkere frisse wandeling!

Het was natuurlijk aan het vriezen dus de smeltende ijsplaten van vorige keer waren nu stijf bevroren, en het had al weer een beetje extra gesneeuwd, maar het viel ons op dat sommige stoepen niet alleen ijsvrij, maar ook gewoon kurkdroog waren... Bijna alsof ze verwarmd werden! Hans heeft nog gevoeld aan de tegels van een stukje droge stoep, en het voelde niet zo koud als je zou verwachten... En dergelijke schone stoepen hebben we wel meer gezien, net als een trap die helemaal sneeuwvrij was terwijl eromheen een half meter sneeuw lag. Ongelofelijk, dat hebben we nog nooit meegemaakt: stoepverwarming! Ongeveer half twee lagen we in bed, en toen vertrok het schip ook vanuit Tromsø richting de volgende haven.

free counters