16 oktober 2013: vaardag

Vandaag varen we weer precies dezelfde route als eergisteren, terug stroomopwaarts naar Volgograd. Waarom we heen en terug nog eens twee keer een extra 484 km gevaren hebben om Astrakhan te bezoeken is ons niet helemaal duidelijk, misschien is het om nog zo ver mogelijk de Volga afgevaren te hebben? Want vanuit Volgograd naar Rostov varen we op een andere rivier, stroomopwaarts de Don op... Ach, ons maakt het verder niet zo veel uit, we vinden deze vaardagen altijd wel lekker, en hebben vandaag dan ook weer lekker heel weinig gedaan!Er was vanochtend weer een lezing van Marina, over feestdagen en tradities dit keer. Ze vertelt leuk, en met een droge humor en gezonde zelfspot. Russen hebben drie soorten feestdagen; religieuze, heidense, en sovjet. En ze vieren twee keer kerst en twee keer nieuwjaar: toen religie verboden werd tijdens het Sovjetregime, was men wel zo slim om de kerst te behouden als feest; het werd alleen verplaatst naar nieuwjaarsdag, en ontreligieusd, hoewel alle onderdelen zoals kerstboom (nieuwjaarsboom) en Kerstman (vader Vorst) en cadeautjes en natuurlijk HEEL veel eten gewoon behouden werden! Nu is religie weer toegestaan, maar nieuwjaar wordt nog steeds op deze manier gevierd. De voorbereidingen hiervoor beginnen al minstens een week van te voren, en ETEN is erg belangrijk (en mayonaise natuurlijk)...De eerste week van januari is in zijn geheel vrij om nieuwjaar te kunnen vieren. En net als men een beetje uitgegeten en uitgefeest is, en weer een beetje aan werk zou kunnen gaan denken, is het Orthodox kerstfeest op 6-7 januari, dus dat wordt ook gevierd – dat wil zeggen, kerst volgens de Juliaanse kalender... Want toen de Russen onder Lenin overgingen naar de Gregoriaanse kalender net zoals de rest van Europa, behielden ze uit bijgelovig oogpunt de exacte datum van het oude kerstfeest... Het zou weleens ongeluk kunnen brengen om die datum opeens aan te gaan passen. En een week later dan dat, om dezelfde reden, is het op 13 januari “Oud Nieuw Jaar” – dus kun je het allemaal nog eens dunnetjes overdoen! En op 19 januari is het “Epifanie” of “Openbaring”, waarbij water gezegend wordt in de kerken, maar ook de meren en rivieren. Dan kun je heilig water mee naar huis nemen voor kleine kwaaltjes, en dan gaan de Russen in wakken in rivieren en meren zwemmen, omdat ze geloven dat het inmiddels dus heilig gemaakt water hun gezond zou houden... Dus de Russen hebben het aardig druk in januari alleen al, en dan zijn er nog genoeg in de rest van het jaar!


Marina vertelde ook dat er in Russisch Orthodoxe kerken geen of zeer beperkte hoeveelheid standbeelden staan (behalve misschien een enkel standbeeld van christus), en dat dit is omdat de heidenen afgodsbeelden vereerde, en de kerken dus niets mochten bevatten dat daar aan deed denken. Vandaar dat iconen zo belangrijk zijn geworden, dat is de Russisch Orthodoxe alternatief van de beelden die je vaak in Katholieke kerken terugvindt.


En Marina vertelde dat russen dol op dumplings zijn; een soort ravioli – vlees en andere vullingen in deeg en dan gekookt als pasta. Er zijn twee soorten Russische dumplings; met vleesvulling (die zijn altijd rond), en andere vullingen (die zijn altijd sikkelvormig), en ze kunnen zoet of hartig zijn, of gewoon raar. Want russen zijn bijgelovig en met nieuwjaar komen er allerlei soorten dumplings op tafel, waarvan dan vaak eentje met suiker, eentje met zout, eentje met peperkorrels, eentje met een muntje erin, enz enz... afhankelijk van welke van deze waarzeggersdumplings je in bijt, zal het volgende jaar zoet, of pittig, of rijk zijn. Er is blijkbaar een lijst met tientallen verschillende vullingen en de betekenissen daarvan!Om 16 uur hebben we het tweede deel van de driedelige Stalingrad reeks bekeken, over de ingesloten Duitsers in Stalingrad; ongelofelijk wat een hel moet dat zijn geweest... Daarna heeft Hans nog een dutje gedaan en heb ik nog een beetje zitten typen en zo tot het tijd was om te gaan eten. Tijdens het eten hebben we over politiek gepraat, en hoe dat verschilt/gelijk is per land. En Hans heeft iets heel bijzonders voor elkaar gekregen; iets dat afweek van het protocol, hij heeft het voor elkaar gekregen (met wat tolken van onze Russische tafelgenote) om een tweede toetje te krijgen...


free counters