10 okt: Redcar – Hunmanby, 149 km

Vandaag zijn we langs de oostkust gereden, als eerste naar het piepkleine vissersdorpje Staithes. Staithes ligt ingeklemd tussen steile kliffen, met kleine kleurrijke vissersbootjes die in de rivier droog liggen bij laag water. Nu was het een beetje uitgestorven en lagen er maar een paar bootje, maar in de zomer zal het ongetwijfeld wel voller gelegen hebben. We moesten de auto aan de rand van het gehuchtje laten in een parkeerplaatsje (£1,50 voor een uurtje) en een heel steil weggetje naar beneden lopen om bij het haventje te komen. Vandaag was een heerlijke zonnige droge dag dus lekker om even rond te lopen.


We zijn zo veel mogelijk langs de kust gereden, via Robin Hood’s Bay, naar de Dean & Manor Road begraafplaats in Scarborough. Ik had gelezen dat er 93 graven waren van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar dat bleek zoeken naar een speld in een hooiberg! De begraafplaats was namelijk in 1865 opgericht en puilde letterlijk uit van de graven, er waren wel 54.000 totaal!


We hebben met moeite een oorlogsgraf gevonden, van iemand die bijgezet was bij zijn familie, maar het gaf niet, want we hebben nog nooit zo’n mooie begraafplaats gezien! Overal stonden grote mooie oude bomen, de paden kronkelde overal tussendoor, er waren heuveltjes en valleitjes, kapelletjes, zelfs een mooie gietijzeren brug en een “geheime” watertuin…


Overal stonden kriskras graven, van eenvoudige zerken tot obelisken, veel ankers (kustplaatsje), en soms complete beelden; soms waren de stenen verschoven of omgevallen, of overwoekerd met klimop. Echt het summum van een romantische dromerige Victoriaanse begraafplaats. Heel erg mooi! We hebben een tijdje rondgelopen en genoten van alles, het was zo’n mooi en sfeervol park.


Hierna zijn we naar de vogelkliffen van Bempton Cliffs gereden, mooie witte krijtkliffen (geologisch schijnbaar bijzonder want krijtkliffen vind je juist meer in het zuiden, het Noordzeekanaal gebied), en daarna door naar Flamborough Head, waar wat doorkijkjes waren naar de zee en een vuurtoren uit de 17e eeuw.


Uiteindelijk zijn we neergestreken in een klein gehuchtje iets van de kust vandaan, in een pub waarbij de kroegbaas na even nadenken of hij überhaupt eigenlijk wel kamers had, ons een kamer aanbood voor 30 pond, 40 als we ontbijt wilde. Het was de voormalige poolkamer boven de pub, netjes ingericht tot kamer, maar wel een iets “gedateerde” inrichting. En gelukkig hadden we in de perfecte spiksplinternieuwe douche in Redcar gedoucht, want deze badkamer was echt helemaal niks… Maar het is maar voor een nachtje, dus we vinden het prima na die perfecte overnachting van gisteren.


We hebben even rondgewandeld in het gehuchtje om rond te kijken en te bekijken wat de opties waren voor de avondmaaltijd. We kochten ondertussen wat koeken in een bakkerij voor een late lunch, en de opties bleken redelijk beperkt; de fish & chips tent, of de pub! Voor de rest was er savonds niets open in dit gehuchtje en moest je naar het volgende dorpje rijden! We hebben dus een redelijke pubmaaltijd gegeten in een hoekje van de pub en konden meekijken hoe deze pub het gezellige, bruisende kloppende hart was van heel het gehuchtje. Ook wel apart!


free counters