Januari 2016: winters wandelen in Duitsland

Woensdag 27 januari: Lusen Dierenpark, Spiegelau, 98 km


Vandaag gingen we naar Lusen waar we een hele mooie wandeling gemaakt hebben door het dierenpark hier in dit gedeelte van het nationaal park van het Beierse Woud. Hans en ik zijn gelijk om 10 uur gaan lopen terwijl de meeste anderen nog koffie ging drinken, en we hebben tot 15:30 rondgelopen en genoten van het bos en de dieren!


We stonden onder andere ruim een half uur bij de drie visotters te kijken terwijl ze speelden en over het ijs en de sneeuw heen en weer buitelden. Ze werden op gegeven moment gevoerd; de moeder kreeg een dode rat en haar twee (puber)jong kregen ieder een vis – de jongen begonnen gelijk te eten maar de moeder verstopte haar rat en kwam gelijk terug in de hoop dat ze meer zou krijgen! Bij de wilde zwijnen konden we door hun gebied lopen, en 10 zwijnen staken vlak voor ons de weg over; heel stoer!


De bruine beer hadden we ‘s ochtends niet gezien, maar we zagen aan de sporen wel dat hij ondanks zijn winterslaap af en toe een ommetje maakte in de sneeuw, dus we gingen er ‘s middags naar terug – en we hadden ongelofelijk geluk, want hij was net lui begonnen te kuieren! Hij wandelde rustig langs de (hoge) muur van zijn omheining, jeukte af en toe een beetje, knabbelde op een tak, en sjokte uiteindelijk lui terug naar zijn hol om nog een dutje te doen. Mooi! Wat een geluk!


Bij de wolven hebben we een half uur staan bibberen in de koude wind maar ze werden niet gevoerd op de geplande tijd, helaas. De wolven zelf leken het ook te verwachten want ze lagen al lang klaar bij het pad naar de voederplaats. Helaas, maar we hebben er toch een paar mooi gezien! Voor de rest waren er nog allerlei dieren te zien, zoals wilde katten, uilen, wisent (Europese bizon), elanden en nog veel meer.


Na de wandeling hebben we nog een uurtje in een schnaps museum doorgebracht, waar je kon proeven. Hans en ik vonden vooral de kans om even te kunnen zitten erg fijn, en de grote koperen ketels en enorme aardewerken ‘flessen’ van wel 1000 liter wel interessant!


free counters