Januari 2016: winters wandelen in Duitsland

Donderdag 28 januari: Bodenmais, 54 km

De wandelaars werden vandaag met de bus langs de weg omhoog afgezet en wij konden beginnen aan een wandeling terug naar Bodenmais terwijl de langlaufers bovenop de berg gingen langlaufen. Hans en ik waren moe en hadden weinig zin in een lange en moeilijke wandeling met veel stijgen en dalen, dus we zijn in 5,5 km de meest rechtstreekse route steil terug naar Bodenmais gewandeld, samen met twee dames waar we heel de week al mee optrekken.


De route daalde zo’n 300 m via een mooi en steil bospad; in Bodenmais aangekomen was het net lunchtijd dus hebben we nog met z’n vieren geluncht voor we opsplitste en Hans en ik door het dorp gingen zwerven.


We vonden een kapelletje met daarin onder andere een herdenkingsplaquette voor iemand die in de Eerste Wereldoorlog gesneuveld was, en in de aangrenzende begraafplaats vonden we vele familiegraven met daarop namen van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde mannen. Soms stond er alleen het jaartal en “vermoedelijk” bij, omdat de nabestaanden niet precies wisten waar en wanneer hij gesneuveld was…


We wandelde naar het oude centrum van het dorp en vonden bij de kerk een herdenkingsmonument voor de soldaten uit de omgeving die gesneuveld waren of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Toen iedereen weer verzameld was gingen we met de bus naar het “Joska Glasparadies”, een groot complex waar allerlei kleurrijk glaswerk gekocht kon worden, van functioneel tot extreem kitsch. Glas is traditioneel gezien een belangrijk product voor deze streek, we komen overal deze week verwijzingen naar glasproductie tegen. Er werden wat fases van de kunst van het glasblazen en -slijpen getoond en Hans heeft voor 5 euro een mooie glazen bel geblazen.


free counters