Januari 2016: winters wandelen in Duitsland

Vrijdag 29 januari: Bischofsmais, 4 km


Vandaag vertrokken we wat later dan anders dus zijn Hans en ik na het ontbijt eerst even naar de kerk van het dorpje Bischofsmais zelf gelopen. Daar waren we al heel de week niet aan toegekomen eigenlijk. Op de begraafplaats vonden we een aantal graven met mannen die in de oorlog gesneuveld waren, en vlakbij was een monument met de namen van de gevallenen uit het dorp en de directe omgeving van zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. We telde zo’n 200-250 namen alleen al voor WW2, voor een dorp dat (tegenwoordig) met buitengebieden zo’n 3.000 mensen telt.


We werden met de bus naar de voet van de Gleisskopf berg gebracht, vlakbij. Hans en ik zijn van daaruit in een uurtje via het bos terug naar Bischofsmais gewandeld, onderweg nog even stoppend bij een begraafplaats buiten het dorp. We vonden weer een paar graven met vaders/zonen/broers/ooms die in de oorlog gesneuveld waren.


‘S middags, na de laatste dagelijkse middagkoffie en -thee met huisgemaakte cake, worst en lekkere kaas, deed de hoteleigenaar ons door het dorp nemen en vertelde over zijn dorp en zijn familie, en ‘s avonds was er een afscheidsmaaltijd.


free counters