Containerschip "CMA CGM Columba"

De CMA CGM Columba is een kolos onder de containerschepen, maar met zijn capaciteit van "maar" 11.388 containers (TEU's) ongelofelijk genoeg zeker niet een van de grootste (de grootste schepen kunnen 19.224 TEU's vervoeren). Te water gelaten in 2010 is het wel een relatief nieuw schip, en de officieren genoten zichtbaar als ze hun "raceauto" zoals ze de Columba noemde op snelheid mochten varen - en met een topsnelheid van 25 knopen oftewel 46 km/h haalt de Columba inderdaad bijna iedereen in!

Onze luxe, nette grote kamer in de Columba was op dek "F", en met een lift die het niet deed, de eetzaal op dek "B", het gymzaaltje/zwembad op dek "C" en de brug op dek "H" (en dan natuurlijk nog het buitendek op de begane grond) hebben we in het maandje aan boord HEEL VEEL trappen gelopen!

We gingen regelmatig een rondje wandelen op het enorme dek, tussen de containers, en dagelijks naar de brug - vooral ook snachts, om te genieten van het donker en de sterren. We maakte er een gewoonte van om iedere dag even te sporten en te pingpongen, en hebben zelfs een paar keer in het zwembadje gelegen! De machinekamer was een indrukwekkende kathedraal van staal, ongelofelijk wat een gevaarte... En het laden en lossen van de containers was zo leuk om te volgen dat we vaak geeneens aan land gingen - plus ook het feit dat zo'n kolossaal vrachtschip vaak in buitenhavens ver buiten de stad moet aanmeren. En zowel in Libanon als in Jeddah mochten we niet eens van boord! Maar er was genoeg aan boord te zien en doen dus dat deerde ons niet... Wel vonden we het leuk om ons even in exotische sferen te dompelen in de Indiaase buurt van Port Kelang, MalesiŽ!

De CMA CGM Columba is met zijn 363 meter zo lang dat we nooit op een goede plek konden staan om het hele schip op de foto te zetten, dus we hebben eentje van marinetraffic moeten lenen om een goede indruk te geven...

IMO: 9410789
MMSI: 235077448
Roepnaam: 2DBC9
Vlag: United Kingdom [GB]
AIS Type: Cargo - Hazard A (Major)

Gross Tonnage: 131332
Waterverplaatsing: 128550 t
Length Overall x Breadth Extreme: 363m ◊ 45.6m
Bouwjaar: 2010
Status: Active

[info afkomstig van: www.marinetraffic.com]

free counters