Januari 2018: Wereldreis per cruiseschip

HOME
ROUTE
LANDEN
MV COLUMBUS
2021 SLOOP
AAN BOORD
WERELD

Het schip de MV Columbus is een middenmaat cruise schip met een passagierscapaciteit van ongeveer 1400 passagiers, verdeeld over 775 hutten. Ze is onderdeel van de kleine Cruise & Maritime Voyages (CMV) vloot, en wordt een beetje als het vlaggenschip gezien van die vloot. Al is haar bouwjaar 1989, en is ze dus in feite een dame van respectabele leeftijd, ze komt nog modern en fris over.

Toen wij onze 2018 wereldcruise deden was het schip pas een goed half jaar actief in de vloot van CMV nadat ze in april 2017 helemaal opgeknapt en gemoderniseerd was: mede daardoor, maar ook natuurlijk omdat het onze eerste echte cruise was, kwam ze over als een fijn, comfortabel en luxe schip.

Onze 2018 wereldcruise was de eerste keer dat de Columbus de wereld rondvoer, en het schip is nooit volledig stampvol geweest (hoewel de preciese aantal passagiers een geheim gehouden werd om eventuele lastige zeurvragen over upgrades te vermijden) maar er hebben maximaal schatten we toch op enig moment wel zo'n 1200 mensen aan boord gezeten. In totaal waren er sowieso zo'n 750 mensen die net als wij ook bolletje rond gingen. Hoewel de reis als wereldcruise verkocht werd, bestond hij eigenlijk (zeker administratief) uit drie delen, en als je echt wilde, was eigenlijk iedere lengte wel te boeken. Voor ons fijn was dat we in Amsterdam aan boord en van boord konden, en dus niet hoefde te vliegen - en bolletje rond "voelt lekker in je hoofd"! Maar het kwam dus voor dat mensen voor een mini-cruise van een paar dagen of een paar weken meevoeren, zeker in OceaniŽ en het Aziatische gedeelte.

[foto gevonden op : malcolmoliver.wordpress.com]Wij hadden een garantiehut geboekt, waarbij je het dus aan de rederij overlaat in welke hut ze je stoppen, met de "garantie" dat je minimaal de hutcategorie krijgt waar je voor betaald hebt. Onze verrassing toen bleek dat we wel vijf categorieŽn geupgrade waren naar een mini balcony suite was natuurlijk groot! We hebben er dan ook enorm van genoten, vier maanden lang in een suite!

Omdat de Columbus een wat ouder schip is, en de hutten indertijd dus nog met de hand ter plekke gebouwd waren en niet zoals je tegenwoordig vaker ziet als modules ingevoegd, waren de hutten wat groter dan schijnbaar normaal is op een cruiseschip - gemiddeld zo'n 17,5 vierkante meter. De gewone hutten waren ook erg comfortabel en ruim om te zien, als we tijdens onze wandelrondjes door open deuren naar binnen gluurden. Onze mini balcony suite was het dubbele, a 35 vierkante meter, mťt een balkonnetje en een glazen pui, en had naast een badkamer (met BAD), ruime opslag en garderobe en een heerlijk dubbel bed ook nog een bank en luie stoel met koffietafel... Dat werden onze plekjes: Hans op de bank, ik op de stoel, en daardoor was de hut ontzettend comfortabel voor ons huismussen die graag hele dagen in onze hut doorbrengen!

Hieronder vind je een paar indrukken van de hut - niet alleen genoten we van de ruimte, maar het bleek dat we ook nog eens gratis de was konden laten doen, en na het welkomstcadeau van hapjes en wijn ook nog eens IEDERE DAG een fruitschaaltje en hapjes kregen, 's avonds een chocolaatje op ons kussen hadden, en gratis warm ontbijt op bed konden laten komen... We hebben er van genoten, en af en toe stiekem spijt dat we er niet nůg meer gebruik van gemaakt hebben allemaal!Wij zaten in onze suite aan bakboord op Navigator's Deck, dek 11, hutnummer 11128: het hoogste dek met hutten in het schip. Dat gaf natuurlijk een fantastisch uitzicht over havens en de zee - alsof je in een drijvende torenflat zit! Hieronder vind je een indruk van alle verdiepingen van de Columbus zoals ze onder CMV ingericht waren.En hieronder staan nog wat technische details van de Columbus:

IMO: 8611398
MMSI: 620817000
Roepnaam: D6A2839
Vlag: Comoros [KM]
AIS Type: Passenger Ship

Gross Tonnage: 63786
Waterverplaatsing: 7505 t
Length Overall x Breadth Extreme: 245.6 x 32.23 m
Bouwjaar: 1989
Status: Active

[info afkomstig van: www.marinetraffic.com]

free counters