Januari 2018: Wereldreis per cruiseschip

HOME
ROUTE
LANDEN
MV COLUMBUS
2021 SLOOP
AAN BOORD
WERELD

De Columbus was onze eerste echte (zee)cruise en we hebben onze ogen uitgekeken naar het dagelijkse reilen en zeilen aan boord, maar ook hoe er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van alles te doen was aan boord. Zo werden er tijdens de reis clubjes georganiseerd (de voormalige zeeliedenclub, de brei-en-koffieclub, het koor, de muziekclub, de kunst-en-knutselclub, de schrijversclub, en wie weet nog al niet hoeveel meer clubjes, al dan niet besloten).

Maar het vaste dagelijkse "entertainment-programma" begon op een gemiddelde zeedag al om 8 uur 's ochtends en eindigde pas diep in de nacht, met spelletjes overal aan boord binnen en buiten, quizzen, lezingen, demonstraties van alles van de keuken tot handdoekvouwen tot cocktails maken, live muziek, de avondshow, films, buitenbioscoop bij goed weer, excursiepresentaties, de mis op zondag, en dan nog de eventuele extra's zoals een chocoladebuffet, lokale show, feestjes en wat ze nog al niet meer konden verzinnen. Ook werd er rekening gehouden met de verschillende nationaliteiten aan boord: zo konden de AustraliŽrs en Nieuwzeelanders Anzac Day vieren en werden de Nederlanders de gelegenheid geboden om 4 Mei te herdenken. Er gebeurde zo veel aan boord dat je af en toe echt een keuze moest maken tussen twee dingen die je eigenlijk allebei wel even zou willen zien!


Hieronder vind je wat fotoimpressies van een paar van de "speciale" evenementen die we aan boord meegemaakt hebben, maar er gebeurde veel meer aan boord, en eigenlijk was er gewoon te veel om op te noemen!
(Klik op de titel van de dag om alle foto's van die dag te bekijken)


Dag 17: 22 januari, Tropisch buffet

Ons eerste echte "speciale" buffet aan boord de Columbus was gelijk een goeie: het tropische buffet, een overdaad aan tropisch en exotisch fruit en zoetigheid, heerlijk! Je kon een kokosnoot laten openkappen en de lekkerste zoetigheden pakken, en het geheel was ontzettend mooi aangekleed!



Dag 26: 31 januari, Evenaar

Bij het oversteken van de evenaar hoort natuurlijk even stilgestaan te worden, en de bemanningsleden die nog nooit eerder over de evenaar gevaren hadden moeten gedoopt worden met ei, vodka, een kus van een indrukwekkende vis en een sprong in het zwembad. Passagiers die daar zin in hadden mochten ook gedoopt worden (of alleen de vis kussen, zoals wij)!



Dag 40: 14 februari, Valentijnsdag

Valentijnsdag was echt ongelofelijk: het restaurant was 's ochtends vroeg al versierd met een enorm hart, rode hartballontjes, crepepapieren roosjes en rozenblaadjes. Het diner was formal dress met een uitgebreid diner volledig in hartjes-vorm, en 's avonds was er nog een extravagant zoet ťn hartig Valentijnsbuffet en daarna een gemaskerd Valentijns bal... En ons bed was 's avonds versierd met handdoekzwanen, een handdoekhart en een Valentijnsdag-kaart van onze stewards!



Dag 70: 17 maart, St. Patrick's Day

Op de Ierse feestdag St. Patrick's Day kleurde ook alles op de Columbus groen: ons avondeten was subtiel iets groener dan anders, er was 's avonds een prachtig groen hartig en zoet St. Patrick's Day buffet, en daarna een groen feestje waar je groene cocktails kon kopen...



Dag 88: 4 april, eerste ronde Masterchef

Ik heb meegedaan aan een heuse kookwedstrijd aan boord! En die werd bijzonder professioneel aangepakt, in de Palladium Showlounge, met alles erop en eraan, gejureerd door de Hotelmanager en de Chefkok, de camera (en Chefkok) soms letterlijk in je pan meekijkend, en hij werd zelfs aan boord uitgezonden... Ik heb mijn tegenstanders glansrijk verslagen in deze eerste ronde (6 groepjes van 3 kandidaten moesten het tegen elkaar opnemen om nog 6 kandidaten over te houden voor de halve finale, en uiteindelijk dus 2 finalisten), door in het uur dat we hadden een visragout te koken die helemaal zelfgemaakt was, tot de visbouillon toe (noodgedwongen, dit schip werkt niet met bouillonblokjes!)... Zenuwslopend en hartstikke gaaf om eens gedaan te hebben!



Dag 94: 10 april, Bollywood

Wij gingen eigenlijk zelden naar "sailaway-feestjes", het feestje dat buiten gevierd werd als je wegvoer uit een haven, omdat we het veels te leuk vonden om het afmeren zelf te volgen. Maar toen we 's avonds laat vertrokken uit India was het wel de moeite waard om buiten op dek te zijn, met een Indiaase kookdemonstratie, een Indiaas "streetfood" en zoetighedenbuffet, vers gebakken naan en tandoori-spiezen in de elektrische tandoori-oven, een gigantische pan biryani-rijst en een klassieke Bollywood film met veel zang en dans op het bioscoopscherm in de zwoele avond!



Dag 97: 13 april, halve finale Masterchef

In de halve finale van de Masterchef competitie kregen we een "mystery-box", met ingredienten voor een heel specifiek gerecht (zonder dat je verteld werd wat je er mee moest of kon maken), en je had weer een uur de tijd. Mijn mystery-box bleek eigenlijk onmogelijk om goed uit te voeren, omdat het de ingredienten voor boeuf bourguignon bevatte, een langzaam, liefst urenlang, gegaard Frans stoofschotel gerecht, en de aardappelen ook nog eens onmogelijk bleken om zacht te koken zelfs al had ik ze in 1cm blokjes gesneden en zo lang mogelijk opgezet. De Chefkok zei zelf dat ze me een onmogelijke opdracht hadden gegeven en ik het gerecht desondanks technisch perfect en vooral ook smaakvol uitgevoerd had, maar ze me niet konden laten winnen met ongare aardappelen... Helaas! (de keuken zelf serveerde ook wekenlang daarna keiharde aardappelen...) Maar het was een fantastische ervaring en ik heb er van genoten (en kreeg nog verschillende keren complimentjes van de Chefkok over mijn kookkunsten...)



Dag 114: 30 april, Koningsdag

Zelfs voor de ongeveer 80 Nederlanders aan boord was iets geregeld: op Koningsdag was er een besloten feestje (uitnodiging kreeg je in je hut) om Koningsdag te vieren met een hapje, drankje en zelfs een stukje speciaal gemaakte Nederlandse taart!



Dag 114: 30 april, Chocoladebuffet

We hadden 's ochtends al een lekker stukje Koningsdag-taart op, maar 's middags was er ook nog eens een heus chocoladebuffet. En gelukkig maar dat er bij zoiets altijd een kwartiertje van te voren gereserveerd is voor alleen foto's maken, want het was net alsof men 4 maanden niet gegeten had toen het buffet geopend werd... Zelfs de reguliere cakes en gebakjes van het vieruurtje waren vandaag ook allemaal van chocolade.





ETEN!

Eten is altijd best een belangrijk gedeelte van een reis, en als je 4 maanden 2-3 keer per dag in hetzelfde restaurant met dezelfde kok(s) eet, dan wordt het HEEL belangrijk. Op onze wereldreis per vrachtschip in 2015was eten aan boord de Rickmers Seoul na een tijdje heel erg belangrijk omdat onze scheepskok niet zo geweldig kon koken en weinig varieŽrde... Dus we verheugde ons op maaltijden aan wal en onze snoepvoorraad werd bijzonder kostbaar (op het laatst waren we de stroopwafels in 4'en aan het breken en de blokjes chocolade in 2'en aan het snijden, en de dropjes werden geteld)...

Eten aan boord de MS Columbus was daarentegen een hele andere ervaring! We hadden heel de 121 dagen bijna geen herhaling van menu's (wel van bepaalde populaire individuele gerechten, hoewel dan vaak wel met een iets andere draai eraan), en we hebben tot de laatste dag genoten van het eten en ons overdag verheugd op het avondeten. Wij kennen weinig restaurants in onze omgeving waar we graag een maand lang 2 maaltijden per dag zouden willen eten, laat staan 4 maanden!

Hieronder vind je bijna ieder gerecht dat we gegeten hebben tijdens onze wereldcruise ;-) Soms aan land, meestal aan boord. En natuurlijk de dagelijkse fruitmanden en hapjes die we iedere dag kregen, en onze ontbijtjes op bed!

free counters