Januari 2018: Wereldreis per cruiseschip

HOME
ROUTE
LANDEN
MV COLUMBUS
2021 SLOOP
AAN BOORD
WERELD

Dag 71, Zondag 18 maart: op zee, 634 km gevaren

We waren vanochtend een beetje later met opstaan, hebben gedoucht, fruit ontbeten (het was een beetje magertjes vanochtend, maar 4 stuks fruit waarvan eentje te slecht was om te eten – maar we hadden gisteravond laat nog lekker gesnoept dus het gaf niet zo) en begonnen om 9:15 aan ons rondje.


We spraken Ina op dek 9 en Hans heeft weer een Russisch zinnetje geleerd “wij zijn Nederlanders”. De zee was spiegelglad en de lucht een beetje heiig, waardoor water en lucht in elkaar overgingen, een heel mooi effect. Er waren een aantal vrachtschepen en wat vissersschepen om ons heen, en af en toe voeren we langs een boei van een vissersnet. Het was al een stuk lekkerdere temperatuur dan gisteren, goed te doen om een rondje op het buitendek in korte broek/rok en shirt te doen, gewoon lekker fris. Maar veel mensen droegen nog fleeces en lange broeken. Ik ben ook een koukleum maar het was gewoon lekker buiten. Terug in de hut hebben we koffie en thee gezet en heeft Hans nagedacht over welke serie hij nu aan wil beginnen, voor ik ze omzette voor hem – altijd lastig om te bedenken waar je je nu in onder wilt dompelen!

Hans heeft film gekeken en ik de administratie van deze reis een beetje bijgewerkt en weer begonnen aan onze Transsib-reisdoor Rusland te knutselen, tot 11:15. Toen ben ik naar beneden gegaan naar connexions om te kijken naar de kunsten van de toetjeskok, die weer een demonstratie gaf – iets later dan anders, alle activiteiten zijn een half uurtje later, vermoedelijk vanwege het feestje gisteravond.

De demonstratie ging over het opmaken van toetjesborden; allemaal hele eenvoudige en effectieve trucjes. Helaas werd veel tijd besteed aan wat dames uit het publiek een bordje laten versieren, maar tussendoor deed de toetjeskok wel allerlei dingen even gauw voor. Ik was verbaasd om te horen dat zelfs de kleurrijke zoete versiersauzen met kiwi, aardbei, framboos of passievrucht door de keuken zelf gemaakt worden en niet ingekocht zijn – ik denk dat onderhand alleen het koekje/lange vinger dat je op een ijsje krijgt kant-en-klaar ingekocht wordt, ze maken echt alles zelf! Want ook de broodkruim die weleens om een stukje vlees of vis zit is zichtbaar van broodjes die bij de lunch en avondeten in het broodschaaltje zitten – er gaat echt zo min mogelijk verloren.

Om 12 uur was ik weer terug boven waar Hans net wakker werd van een dutje, en toen zijn we gaan lunchen, waar we gezellig en lang hebben gekletst over reizen met een Engels echtpaar dat vanuit Engeland gevlogen was naar Perth, daar de trein naar Sydney genomen had, daar aan boord van dit schip was gekomen en in Singapore weer terug naar huis zouden vliegen. Pfffff!

’s Middags was een luie middag – ik heb eerst twee dutjes achter elkaar gedaan, en toen ik weer een beetje tot leven kwam en wat thee voor mezelf ging zetten begon Hans aan een dutje. Het was een formele avond dus we moesten ons weer opdirken, en Hans schrok; zijn zwarte spijkerbroek zat wel heel erg strak. Natuurlijk worden we wat dikker op deze reis, dat kan niet anders, maar zo veel in zo’n korte tijd? Na het eten kwam hij gelukkig tot de ontdekking dat hij per ongeluk een oude, wat te strakke spijkerbroek had aangetrokken, en niet zijn nette zwarte spijkerbroek – die gelukkig nog prima pastte!

’s Avonds hebben we weer eens een deurhanger ingevuld voor een ontbijtje op bed morgenochtend – lekker ieder toast met zalm en samen een bord pannenkoeken om te delen, fruitsla voor de lunch en jus d’orange en tomatensap om te drinken.


Dag 72, Maandag 19 maart: op zee, 626 km gevaren

Ik zet de wekker altijd 10 minuten eerder dan de door ons aangegeven gewenste ontbijttijd zodat we wakker zijn als er op de deur geklopt wordt; je kunt een half uur aangeven waarin je je ontbijtje geleverd wilt hebben, voor vandaag hadden we aangegeven tussen 8 en 8:30. En vandaag werd er precies om 8 uur geklopt, wat een timing! Ik schoot in de alvast klaargelegde badjas en deed de deur open om de roomservice jongen binnen te laten, en toen hij weg was deed ik het rode “do not disturb” kaartje in de deur zodat we konden ontbijten. We moesten wel een beetje lachen toen we ons ontbijt zagen; we hadden gisteren op het kaartje geschreven 2 x zalm – zijnde het keuzegerecht met zalm, roomkaas, toast, kappertjes en ui. Maar vandaag hadden we dus enkel twee keer een bord gerookte zalm met kappertjes... Erg lekker overigens, en veel zalm! Het pannenkoekengerecht hadden ze dan wel goed gedaan, daarvoor hadden we ook alleen opgeschreven 1 x pannenkoeken, en daar zat wel alles bij wat erbij moest zitten (stroop en banaan). Waarschijnlijk weet diegene die vanochtend de ontbijtjes klaarmaakte dus niet precies wat de gerechten zijn. Maakt niet uit, we hadden veel heerlijke zalm en hebben lekker ontbeten! Daarna nog even liggen soezen en toen was het tijd om op te staan.

Om 8:45 zijn we aan ons ochtendrondje begonnen, het was buiten haast nog heiiger dan gisteren en is heel de dag heiig gebleven. We voeren tussen Taiwan en China door, duidelijk in een scheepsroute want we hebben veel vrachtverkeer gezien vandaag – en veel vissers, waar het schip regelmatig voor moest uitwijken omdat ze te dichtbij kwamen of gewoon voorrang hadden.

Om 12 uur hebben we nog een rondje gelopen omdat we anders verder niet buiten kwamen – er waren geen lezingen voor ons interessant genoeg om naar toe te gaan en we gingen niet lunchen omdat we ontbijt op bed hadden gehad – en voor de rest hebben we lekker in onze hut gezeten, muziek luisteren, films kijken, af en toe een dutje doen en aan de website werken. Ons roomservicemeisje mopperde (lief, alles wat ze doet komt lief over) dat er geen bananen meer waren toen ze ’s middags onze hapjes kwam brengen – wij hebben de indruk dat als er per ongeluk zes stuks fruit of zes hapjes zijn zij die aan ons geeft; ze hoopte dat we in Hong Kong bevoorraad zouden worden.

’s Avonds lag er weer een “Dutch laundry coupon” op ons bed – we vroegen ons van de week al af wanneer we er weer eentje zouden krijgen; het lijkt erop dat we ze zo ongeveer om de twee weken krijgen. Ook lag de rekening op bed, alleen het Vietnam visum was nog niet verwerkt terwijl dat volgens mij wel voor de 19e aangegeven stond. Ach we zien wel, we hoeven pas op de 22e te betalen en tegen die tijd zal het er toch hopelijk wel op staan.


free counters