Januari 2018: Wereldreis per cruiseschip

HOME
ROUTE
LANDEN
MV COLUMBUS
2021 SLOOP
AAN BOORD
WERELD

We hebben vanochtend na het eerste mandje fruit als ontbijt een dubbel trappenrondje gelopen – twee keer naar beneden en twee keer omhoog, totaal zeker zo’n 3 kwartier lopen en een hoop stewards hebben onderhand wel door dat wij door hun gangen lopen als beweging en moeten lachen als ze ons zien. Toen koffie en thee en om 11 uur ben ik gaan kijken naar Masterchef terwijl Hans zich achter de laptop installeerde voor het spelletje en zijn laptop-serie.

Het was niet zo’n hele spannende wedstrijd want diegene die ik gelijk had aangemerkt als winnares won ook; dit was de vierde eliminatieronde en de winnaar gaat door naar de tweede halve finale. Vandaag strijdde een Duitse dame, een Thaaise Amerikaanse dame en een Engelse dame voor de titel. De Duitse maakte een onbestemd groenteprutje, een redelijk hardgebakken varkensfiletlapje en rijst die schijnbaar nét niet helemaal gaar was. De Thaaise maakte een Thaaise steak-salade, en de Engelse een Indiaase curry. Alledrie hadden rijst bij hun gerecht en dat nekte de Duitse denk ik ook, want daardoor konden ze rijst vergelijken met elkaar en haar rijst was het minste goed. Tja, de Engelse maakte duidelijk vaker curry’s dus is gewend rijst te koken, en de Thaaise is het letterlijk met de paplepel meegegeven om rijst te koken!

Als vervanger voor Sidney was zijn rechterhand er vandaag, een kleine zachte Indiaase man die haast te zachtaardig voor de keuken lijkt, maar toch wat rake opmerkingen wist te maken. De Thaaise heeft gewonnen, zoals ik gelijk al dacht, want ze kwam goed gekleed op het podium – daar win je niet mee maar het straalt wel vertrouwen uit – wist precies wat ze ging maken, had een plan en de tijd, en ging zeer methodisch te werk waardoor alles precies perfect uitkwam qua tijd. De Duitse redde het maar net, brandde de groente zo te ruiken een beetje aan en moest haar vlees opnieuw opwarmen want die had ze 20 minuten voor tijd al gebakken, en de Engelse begon sterk maar raakte onderweg een beetje uit haar concentratie en liet de curry overkoken, plus ze had niet genoeg specerijen gebruikt (ik zou nooit een curry durven voorschotelen aan een Indiaase kok!).

Tegenwoordig wordt er, zodra de gerechten gejureerd zijn en de winnaar aangekondigd, door aasgieren uit het publiek gelijk naar de tafel met eten gelopen om de gerechten te proeven. Ondertussen moet de foto van de deelnemers en de jury zelfs nog gemaakt worden, en ik wacht die steeds af dus als ik daarna ga kijken naar het eten is het vaak al half op! Maar ik kon in ieder geval zien dat ze erg aardig geweest zijn tegenover de Duitse dame – haar presentatie was niet veel, en tijdens het jureren zeggen ze de laatste dagen steevast steeds dat iedereen een winnaar is en het prachtig en restaurant-stijl presenteert. De curry miste inderdaad bepaalde smaken, dat proefde ik al en ik ben geen curry-expert. En ik moest lachen, want de Fransman die mijn rivaal is was de tafel met ingredienten aan het bestuderen – ik zei al, ben je je volgende gerecht aan het bedenken? Hij keek erg betrapt en mompelde een bevestiging en liep naar de gerechten.

We hebben in de hut geluncht met fruit, en ’s middags lekker een stukje chocolade als toetje genomen en voor de afwisseling heb ik voor Hans het limonade-honing-thee brouwseltje gemaakt dat ik voor mijn keel gebruik ’s avonds (hij was thee en koffie even allebei zat). Sinds we weten dat het niet opgegeten fruit terug naar de keuken gaat en gebruikt wordt, doen we de keiharde peren en niet zulke lekkere appels die we de laatste tijd krijgen teruggeven aan het roomservice meisje.

’s Avonds met het avondeten was iedereen er weer aan onze tafel, en was het gezellig. Ook onze ober was erg vrolijk, en waarom bleek aan het einde van het eten, hij ging morgen in Mumbai naar zijn familie (in plaats van ze naar het schip te laten komen, slim) en hoopte op tijd voor het avondeten terug te zijn maar zo niet zou zijn hulpober de honneurs waarnemen. Nou die kan dat wel, en stond al grijnzende toe te kijken, dus we wensten onze ober allemaal veel plezier morgen. Benieuwd hoe hij het gehad heeft!

free counters