Januari 2018: Wereldreis per cruiseschip

HOME
ROUTE
LANDEN
MV COLUMBUS
2021 SLOOP
AAN BOORD
WERELD

ís Nachts voeren we langs windmolens en boorplatforms op de Noordzee voor de kust van Engeland. Rond 7:30 werden we wakker en zagen we dat we vlak voor de kust van Nederland lagen, en dat we het kanaal richting Amsterdam invoeren. We hebben ons snel aangekleed en met fruit ontbeten, en ons toen buiten op ons balkon geinstalleerd om te kijken.

Om 8 uur voeren we een sluis in, die al heel gauw weer open ging, want om 8:15 konden we al weer doorvaren. Het was een mooie sensatie om zo door het landschap te glijden, ook best een apart gevoel om weer in Nederland te zijn! En een leuk gezicht om de vrachtschepen langs ons te zien varen en de bedrijvigheid op de kades en bij de sluis. We hebben de laatste dingen ingepakt in onze handbagage, nog alles even nagelopen dat we echt niets vergeten waren, en hebben wat koffie gezet en die lekker op ons balkon opgedronken terwijl we genoten van het varen.

We zagen overal zwanen, en hebben er minstens 80 geteld tot 9 uur; toen zijn we gestopt met tellen, het waren er gewoon te veel! Onze Duitse buren hadden ondertussen bezoek en stonden op hun balkon elkaar te toosten met champagne, het was duidelijk erg gezellig.

Er waren in de loop van de ochtend wat oproepen om de hutten te verlaten, maar wij hadden zoiets van, we gaan pas als we er echt uitgestuurd worden, want anders zit je ook maar een beetje met je duimen te draaien ergens in de openbare ruimte. En ondertussen hadden we op ons balkonnetje prachtig zicht en konden we rustig genieten van de aankomst in Amsterdam.

Rond 10 uur waren we in de stad, en begonnen dingen te herkennen die we vier maanden geleden bij vertrek nog gezien hadden, zoals het treinstation met in gigantische letters ďAMSTERDAMĒ op het dak geschreven. Ongelofelijk dat we al weer zo lang onderweg zijn, het voelt als een leven geleden dat we hier vertrokken!

Rond 10:30 begon het schip te manoevreren; er was een wigvormige haven met een in onze ogen erg smalle opening om erin te komen, plus een cruiseschip dat tussen ons en de opening lag waardoor het geheel nog smaller werd. We moesten tussen cruiseschip en betonnen kade manoevreren en dan erachter in schuiven achter het cruiseschip, het leek een onmogelijke opdracht.

Maar het schip voer een eindje door waar een raar verkeersbord stond dat leek aan te geven dat je er kon draaien, en inderdaad, we draaide elegant langzaam rond op onze as, voeren terug, en schoven langzaam achterwaarts erin alsof het geen enkele moeite kostte; ongelofelijk! En erg indrukwekkend, om met zoín kolos zo gemakkelijk achterwaarts in te parkeren; als dit een auto-situatie was geweest was ik er al niet blij mee geweest (Hans had het waarsschijnlijk geen moeite gekost), laat staan met zulke grote, logge en dure dingen als cruiseschepen! Ik heb even achter op dek gestaan om te kijken hoe de achterkant zich tussen de kade en het andere schip inpaste, Hans bleef ondertussen op ons balkon staan.

Rond 10:45 begonnen we aan te leggen, en pas om 11 uur kwam men ons echt naar buiten sturen; dat is een mooie tijd, zo hoeven we zo min mogelijk te wachten! Onderweg naar buiten kwamen we ons kamermeisje tegen en hebben haar onze laatste ponden gegeven, die kon ze vast nog wel gebruiken. Ze keek er blij verrast om en we wenste haar alle succes en geluk in haar leven en carriere, die kwam er wel denken we!

We hebben ons toen geinstalleerd in een hoekje van het atrium met onze handbagage, en hadden geluk, we hebben maar zoín drie kwartier hoeven wachten die we grotendeels met kletsen met anderen doorgebracht hebben Ė dus het voelde niet als wachten!

Om 11:45 konden we namelijk al van boord en toen was het alleen nog maar een kwestie van onze bagage terugvinden in de cruiseterminal. Het was even zoeken maar rond 12:10 stonden we dan buiten met al onze bagage te wachten tot onze taxichauffeur ons op kwam halen; hij was nog onderweg vanwege het drukke verkeer en kwam een klein kwartiertje later aanrijden. Zo zijn we vier maanden weggeweest en zonder te vliegen weer onderweg naar huis! Onze chauffeur was natuurlijk heel nieuwsgierig hoe dat dat geweest was, een wereldreis in een suite, en we hebben de weg naar huis van alles en nog wat verteld, zo ging de tijd ook lekker snel en voor we het wisten stonden we voor een overwoekerde voortuin, we waren thuis!

free counters