2019-2020: Eilanden, Kapen en Fjorden Wereldcruise

HOME
ROUTE
LANDEN
MV ASTOR
AAN BOORD
2021 SLOOP
WERELD

Al voeren we na een maand al in een wereld waar de coronapandemie steeds verder reikte, aan boord hadden we nergens last van. Mede dankzij het feit dat we helemaal niet in AziŽ kwamen, en omdat het schip uit en thuis voer met dezelfde bemanningsleden en passagiers (de reis was als een compleet pakket verkocht, en niet splitsbaar in kleinere stukjes), hebben we in al die 4 maanden geen enkele corona-besmetting aan boord gehad.

We hoefden dus nergens naar te kijken aan boord en konden - in tegenstelling tot de rest van de wereld - nog een paar maanden "normaal" doorleven in onze veilige bubbel. We kregen wel flarden informatie door over hoe vreselijk het er aan toe was in de rest van de wereld, en we wisten dat de corona-pandemie ons hard op de hielen zat (een week nadat we AustraliŽ verlieten ging heel het land in lockdown, bijvoorbeeld)... Die corona-pandemie, met alle onzekerheid er omheen, had wel degelijk impact op het leven aan boord en beÔnvloedde onze route al was het maar door de onzekerheid of we nog wel ergens aan land konden of niet, dus dat gaf best veel stress en onzekerheid, maar we hoefden onszelf in ieder geval niet ook nog eens druk te maken over besmettingen bij ons aan boord.

Op deze pagina vind je dus een kleine indruk van wat zaken aan boord en ons dagelijkse leven.


Feestdagen

Wat ons onder andere erg leuk leek toen we deze reis boekte, was het feit dat we Kerst en Oud en Nieuw aan boord zouden meemaken. Na onze (in onze onervaren ogen) waanzinnige ervaringen met chocoladebuffetten, mooie versieringen en heerlijke speciale menus voor "eenvoudige" feestdagen zoals Valentijnsdag en St. Patrick's day en zo aan boord de Columbus, hadden we hoge verwachtingen van deze twee "echte" feestdagen. De praktijk was iets anders... De Astor kon qua organisatie en keuken gewoon totaal niet tippen aan de Columbus, en de ingetogenheid van het Duitse publiek hielp er ook niet aan, dus in onze ogen flopte beide feestdagen een beetje. Al was het vuurwerk in Rio de Janeiro wel heel erg mooi om mee te maken, natuurlijk. Hier vind je in ieder geval een kleine indruk van Kerst en Oud en Nieuw aan boord de Astor.

Kerstmis

De versiering aan boordKerstavondEerste KerstdagOud en NieuwDagelijks uitzicht

Iedere ochtend zodra we opstonden (of wat later, zodra het licht was) hebben we een foto uit ons raam gemaakt. Want de zee (en de lucht) verandert continu en kan bijna alle kleuren van de regenboog aannemen. Dit herhaalde beeld, 118 ochtenden achter elkaar, geeft een kleine indruk van hoe hetzelfde toch steeds net iets anders kan zijn! Als je op de foto klikt kom je bij het verslag van die dag (of de eerste dag van die reeks zeedagen) terecht...

Wij begrijpen dan ook niet dat mensen kunnen zeggen dat het uitzicht op zee saai is ;-)
ETEN! (Specialiteitenrestaurants)

Wonderlijk genoeg, en zoals wij begrepen redelijk uniek in de cruisewereld, zeker voor een budgetrederij, waren de twee specialiteitenrestaurantjes aan boord, Toscane en Romantica, gratis en inbegrepen in de cruiseprijs. Hans en ik hebben daar dan ook gretig gebruik van gemaakt, en iedere keer als het menu veranderde, bij allebei weer eens een tafeltje geboekt samen met onze vaste tafelgenoten Helmut en Reba.

Los van het konijn met chocolade-espressosaus, die en masse teruggestuurd werd naar de keuken (brrrrr!), en de soms nogal gemakszuchtige creaties (watermeloen met feta is niet echt spannend...), hebben we iedere keer wel lekker genoten van het "uit eten" gaan, waren de soepen soms echt fantastisch, en keken we dus steeds reikhalsend uit naar een nieuw menu...

Hieronder vind je al onze maaltijden in de twee specialiteitenrestaurants terug!


ETEN! (Alles)

Eten is heel belangrijk, en een belangrijk onderdeel van een reis en je beleving. Eten is nog veel belangrijker op lange zeedagen en als je, zoals hier, 4 maanden lang 3 maaltijden per dag in hetzelfde restaurant met dezelfde koks eet. Helaas was de keuken op de Astor minder goed dan op de Columbus, en de kaart minder gevarieerd, maar dat had ook een beetje te maken met het feit dat het Duitse publiek schijnbaar niet een heel erg avontuurlijke smaak had... (Bewijs daarvan; toen er een keer een Aziatisch/Indiaas lunchbuffet geserveerd werd, vertelde de chefkok dat hij gelijk een paar klachten gekregen had dat dat soort "exotisch" eten niet op een Duits schip hoort...)

Echt slecht was het meestal niet, hoewel de kwaliteit en consitentie van bereiding wel wat varieerde en we een beetje de indruk hadden dat de kwaliteit van de ingredienten zelf (het vlees, bijvoorbeeld) net iets minder goed was dan op de Columbus, waar het echt altijd enorm goed was. Maar goed of niet, de aardappels en vlees met jus kwamen ons gewoon af en toe de neus uit! Het kleine beetje variatie wat we konden vinden, zoals het gewraakte Indiaanse lunchbuffet en het privť Indiaas diner wat we op gegeven van de chefkok geserveerd kregen, en natuurlijk de specialteitenrestaurants, gaven ons gelukkig nog wel wat culinaire hoogtepuntjes onderweg.

Hieronder vind je een indruk van zo'n beetje iedere maaltijd die wij (ik, in ieder geval) gegeten hebben tijdens onze cruise!


free counters