“Zu den grossen Wassern”: 36 dagen van kust naar kust door Zuid-Amerika

HOME
ROUTE DAGEN LANDEN BEGELEIDERS "DE GROTE WATEREN" DE TRUCK

Dag 10: Zondag 22 augustus: Dourados – Jardím (papegaaienkrater)

Vandaag was een van onze groep, Günther, jarig, dus hadden Heidi en Ralph wat kleine cadeautjes en een taartje gekocht, en ’s-ochtends bij het ontbijt een tafeltje voor Günther en Maggie gedekt, kaarsjes in het taartje gestoken en toen ze beneden kwamen de kaarsjes aan... Toch leuk zoiets! En wij hebben bij het ontbijt maté geproefd, het kruidendrankje waar ze vooral in Argentinië gek op zijn, maar in de grensstreken van andere landen (zoals Brazilië) met Argentinië ook graag drinken – we moesten wel, er werd ons namelijk gezegd dat het zwarte thee was... Ik denk dat het iets is dat je moet leren drinken, want voor ons smaakte het smerig: alsof je linoleum drinkt! Geen idee wat Douwe daar nou aan vindt... Maar goed, we moesten ’s-ochtends nog even een winkel in omdat Heidi brood voor de lunch nodig had, en daar verkochten ze maté dus we hebben maar een zakje meegenomen voor Douwe – in drie plastic zakjes ingepakt want dat spul stinkt!

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

We hoefden niet zo lang te rijden vandaag, maar zo’n 250 km naar Jardim, waar we buiten het stadje twee nachten in een camping zullen blijven. We reden natuurlijk weer langs vele suikerrietvelden, en op een gegeven moment was er de kans om dat suikerriet eens van dichtbij te bekijken... Of in het geval van Hans en mij, eens uitproberen of suikerriet inderdaad zo zoet is… Hans brak een van de metershoge en verrassend dikke rietstengels doormidden en we knabbelde aan het hart ervan – en inderdaad, lekker zoet en ook best fris! Nu snappen we waarom suikerriet vaak in Afrika maar ook hier in stalletjes als "snack" verkocht wordt. Je moet op het vezelachtige hart kauwen en het sap eruitzuigen, en dan de vezels uitspugen want die zijn te taai om op te eten... Leuk!

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

We kwamen rond het middaguur aan, hebben op de camping in een tweetal rieten afdakjes de "keuken" en de "eetkamer" opgezet, en gelijk de lunch klaargezet. Het taartje van vanochtend hadden ze bewaard en werd lekker ’s-middags als toetje gegeten. Na de lunch hebben we onze tent opgezet, ook in zo’n rieten afdakje (want die hebben een betonnen vloer), en alleen de binnentent want het was gloeiend heet, zeker 34 graden en waarschijnlijk meer, dus hoe meer onze tent doorwaait hoe beter!

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

’s-Middags na de lunch stond er een excursie op het programma, naar een fazenda (landgoed) van een boer die na de aankoop van dit land ontdekt had dat hij een enorm gat op zijn land had, en eerst bang was dat hij een kat in de zak had gekocht... Toen bleek echter dat het gat gebruikt werd door wel 80-100 papegaaien die hun nesten in de wanden van het gat hadden en daar iedere avond terug naar toe kwamen om te slapen. Nu verdient hij bij verre meer aan rondleidingen geven langs de papegaaien dan dat hij ooit door boeren had kunnen verdienen! Wij konden ons niet zo heel veel voorstellen bij zo’n groot gat, we dachten meer een soort van verdieping in het landschap, maar toen we er eenmaal boven stonden bleek dat het echt een enorm en vooral ook diep gat was! Het ging echt recht naar beneden, en was waarschijnlijk ooit een grot waar het dak van was ingestort. Nu stonden we dus bovenaan de rand naar beneden het gat in te kijken. Op zich was het gat zelf al indrukwekkend genoeg, maar toen we er stonden (en tijdens de wandeling ernaartoe) hoorde we in de bossen om ons heen papegaaien, en zagen ze af en toe vliegen! Onderweg hadden we nog een echt gordeldier voor ons de bosjes in zien schieten, wauw!

Klik op de foto's om ze uit te vergroten
De laatste foto is een samenvoeging van meerderen, om je een idee van de schaal van de krater te geven...

Bij de krater waren twee uitkijkpunten – voor de rest was de omgeving bedekt met ondoordringbare bosjes, die echt tot aan de rand van de krater zelf liepen. Onderin de krater waren ook bomen en struiken (de wanden waren bijna loodrecht en kaal rood zandsteen) en een plasje water – en een kaaiman en blijkbaar ook nog wat andere dieren zoals een capibara (die we niet gezien hebben) die er waarschijnlijk ooit ingevallen zijn, er niet meer uit kunnen komen en dus onderin verder leven... Vlakbij het tweede uitkijkpunt waren een paar bomen waar volgens de gids de papegaaien altijd in verzamelen voordat ze tegen zonsondergang hun nesten in de kraterwand opzoeken. Daar zijn we dus eerst gaan kijken en het was echt ongelofelijk, wel 20 groen-met-blauw-en-rode papegaaien! Ze zaten in de boom, te drinken uit een trog die daar hing, te kroelen of te mopperen op elkaar, af en aan te vliegen, overal gebeurde wel wat! En het was zo’n mooi gezicht om die prachtige felgekleurde vogels te zien: op de een of andere manier denk je die nooit in het "echt" te zullen zien, die ken je alleen als vogel in een kooitje, dierentuin of op televisie...

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

We hebben een heel tijd bij de bomen staan genieten van deze prachtige vogels – soms vlogen ze net zoals in het vogelpark in Iguaçu vlak over onze hoofden – en zijn toen bij het uitkijkpunt gaan staan om te wachten tot de vogels de krater in zouden vliegen. Je kon ze horen verzamelen in de bomen aan de rand van de krater en af en toe vlogen er een paar over ons heen, door de krater of al naar hun nest. Maar op een gegeven moment kon je merken dat het drukker werd in de bomen en toen kregen we een paar keer achter elkaar grote zwermen van papegaaien die over ons heen of door de krater vlogen... Prachtig! We hebben er gestaan totdat de gids ongeduldig werd en het al bijna donker was - genietend van de papegaaien en de mooie omgeving waarin ze nestelden.

Klik op de foto's om ze uit te vergroten en het filmpje om deze af te spelen
Een foto is een samenvoeging van meerderen, om je een idee van de schaal van de krater te geven...

Onderweg terug naar de camping reden we langs een fazenda of boerderij dicht bij de weg toen Heidi opeens een reuzenmiereneter op het erf zag! Ralph sprong gelijk op de rem en we schoten allemaal uit de truck om een glimp van het beest op te vangen... Wat een enorm dier inderdaad, zo groot als een grote hond! De hond van het erf was voorzichtig en zelfs een paard sprong een meter in de lucht toen de miereneter langs rende, want deze was heel schichtig en ging bijna gelijk lopen toen hij ons opmerkte... Toch hebben we hem allemaal goed kunnen zien in de schemer en zelfs wat foto’s met miereneter-vormige vlekken erop kunnen maken. Het was te donker en de miereneter rende te hard om scherpe foto’s te kunnen maken helaas! Maar wat een prachtige kans… Vandaag zagen we allerlei dieren die we alleen op televisie of in dierentuinen verwachten te zien, echt ongelofelijk! Het gordeldier, de papegaaien, en de enorme miereneter in de schemering...

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

’s-Avonds was een beetje een feestmaaltijd, een barbeque met heerlijk vlees, zelfgemaakte pesto-pasta en heerlijke worstjes – Günther was tenslotte nog jarig! Het was ook wel leuk om zo in het donker in de buitenlucht te eten en te luisteren naar de vele geluiden – met name de kikkers in de poel vlakbij die een constant kloppend geluid maakte! Al werd het nog verrassend fris toen het eenmaal donker werd. Een voordeel daarvan was dat de muggen maar vooral ook de kleine zwarte steekvliegjes die hier zijn en ook bij de watervallen waren gauw na zonsondergang verdwenen en ons met rust lieten. Ze maken je helemaal knettergek want ze gaan met een grote zwerm heel opdringerig op je lichaam zitten, en het ergste is ze bijten je, laten een wondje met een druppeltje bloed achter en dat wordt na een dag of twee een verschrikkelijke jeukbult. En als het nou eentje was maar ze vallen je met tientallen tegelijk aan, zo dat je als je ze op je armen aan het wegjagen bent ze je rug of benen ondertussen lekbijten... grrrr! Het was uiteindelijk al tien uur geweest toen we onze tent inkropen en naar bed gingen, en we waren blij met de slaapzakken terwijl we ’s-middags nog bang waren geweest dat we ’s-nachts uit onze tent zouden zweten!

Klik op de foto's om ze uit te vergroten

free counters