Maandag 22 augustus: regen, apen, papegaaien, kaaiman

Het was weer vroeg ochtend vandaag… Dit gaat echt een slopend weekje worden, we worden nu al moe wakker! Maar we willen niets missen, het is heerlijk om zo intensief bezig te zijn en zo veel te zien en doen in zo’n unieke locatie als dit. Tien voor zes stond iedereen weer klaar voor de ochtend kanotrip – het zag er een beetje druilerig uit maar het leek niet veel geregend te hebben vannacht, het dek was in ieder geval redelijk droog. Maar we waren nog geen 20 minuten onderweg of het begon al te druppelen, dus Souza stuurde de kano naar wat bosjes in een kleine inham tussen de bomen en daar parkeerde hij de kano onder een grote boom om te schuilen voor de regen die inmiddels goed naar beneden kwam.

We hebben daar ruim een half uur gezeten terwijl het goot van de regen, en al waren we redelijk goed beschut, na een tijdje kwamen de druppels ook onder de boom naar beneden natuurlijk. Souza besloot toen het wat minder leek te worden het erop te wagen en door te gaan met de kanotrip, maar zodra we weer onder de bomen vandaan kwamen begon het weer te regenen. Uiteindelijk besloot hij dus maar dat we terug moesten gaan naar het schip, en hij had ook eigenlijk verwacht dat Edivam ook teruggegaan zou zijn, maar we waren de eerste! Dus iedereen heeft thee en koffie zitten drinken en opdrogen in de eetzaal tot de andere groep terug was en het tijd voor het ontbijt was.

Hans en ik vonden de regen niet vervelend en onze verregende kanotrip juist erg leuk! Het heeft wel iets, je zit hier tenslotte toch ook in de jungle, in het regenwoud, en daar hoort regen bij! En dit is dan wel nu het “droge” seizoen, maar we hadden al begrepen dat je dat niet te letterlijk moest nemen, dat houdt vooral in dat er minder regen valt dan het natte seizoen… Nadat iedereen weer aan boord was vertrok het schip weer naar de volgende locatie, want om 10 uur zouden we onze junglewandeling hebben van vandaag – het bleef echter constant doorregenen, zelfs om 10 uur regende het nog, dus de wandeling is voor vandaag niet doorgegaan. Wij vonden dat ook wel jammer maar het is natuurlijk wel logisch; de regen is niet zo zeer het grootste probleem, maar daardoor wordt de ondergrond enorm modderig, en takken kunnen vallen, dus het is ook gewoon gevaarlijk. Er viel in ieder geval dus een gat in het programma, die we opgevuld hebben met theedrinken in de eetzaal en kletsen met anderen – tot het lunchtijd was! Het vruchtensap vandaag was cashewsap (de cashewnoot hangt onderaan een vrucht, en van die vrucht persen ze sap), en het ijsje van de dag was weer eens iets aparts: groene maïs ijs… En eigenlijk smaakte het best goed!

We zijn na de lunch gelijk zoals de meeste naar onze hut gegaan om een siësta te doen… Dat was hard nodig, we hebben toch weer makkelijk 2 uurtjes geslapen! De kanotocht om 16 uur was iets vervroegd naar 15:30, maar dat betekende niet dat we ook weer eerder terug waren op het schip – we zijn tot na 18 uur op het water geweest, en het was een hele mooie tocht. We voeren een zijrivier van de Rio Negro op (wij zelf zien het verschil niet tussen zijrivieren, eilanden, inhammen, het is hier allemaal of water of bomen!) waar we een prachtige boottocht maakte diep het regenwoud in. In het begin was het nog stilletjes en hoorde je alleen cicaden, maar op een gegeven moment kwamen andere geluiden ook op gang en waren we al gauw omringd door een concert van junglegeluiden! Het raarste geluid was wel een zacht knorrend geluid, als een klein varkentje – dat bleek een VIS te zijn! Een “trommelvis”… We hebben een tijdlang gedobberd bij bomen die volzaten met kapucijneraapjes en “eekhoornaapjes” (in ieder geval, zo heten ze in het Engels), en we konden de aapjes zelf dan wel slecht zien, de takken schudden heen en weer terwijl ze van tak naar tak sprongen, en af en toe schreeuwde eentje het uit als hij misgreep, een ander bovenop hem sprong of, volgens Souza, als hij door een wesp gestoken werd… Erg leuk om naar te kijken!

De voorplecht van onze kano werd op een gegeven moment geadopteerd door reuze wespen of bijen – zeker wel 3-4 cm groot, met dikke rood en zwart behaarde lijfjes, zoemde ze om de voorplecht heen of om onze hoofden heen… Ze zijn een hele tijd bij ons gebleven tot Souza ze eindelijk weg wist te jagen. Toch een beetje spannend, als ze steken moet dat flink pijn doen lijkt me! Diep in het regenwoud voeren we langs donkere bossen van ondergelopen bomen, met ver naar achteren steile rivierwanden – het is erg moeilijk om te zien omdat bijna alles bedekt is met groen dat tot in het water loopt, maar er moeten hier dus veel hoge eilandjes zijn. Souza dacht op een gegeven moment dat hij in de verte zelfs een (reuze)otter zag, we konden er alleen niet snel genoeg dichtbij komen helaas… We deden hier in dit woud bijna alleen maar drijven, met Souza op de voorplecht af en toe een beetje bijsturen of peddelen, en daardoor kon je goed genieten van al het groen en al de geluiden om je heen. Je ziet wel niet veel dieren maar het is enorm indrukwekkend om in deze ondergelopen wouden rond te drijven!

Onderweg terug naar het schip was het al tegen zessen aan, en daarom zagen we allerlei papegaaienpaartjes vliegen, onderweg naar hun nesten om de nacht door te brengen. Dat hebben we toen in 2010 in Brazilië ook zo mooi gezien… Terug aan boord stond er als snack een grote bak verse popcorn klaar, heerlijk! Het eten was eenvoudig maar er was voor de verandering soep bij, lekker! We merken dat het ontbijt vaak erg uitgebreid is met allerlei vruchten en speciale dingetjes zoals manioc-cakjes of plataanpap. De lunch is wat minder uitgebreid dan het ontbijt maar er is nog wel veel keuze: een warme maaltijd met rijst, spaghetti, bruine bonen, een paar soorten sla, en een vleessoort – vandaag op het menu een enorme fruitetende Amazonevis – met een speciaal vruchtenijs als toetje. Het avondeten is uitgekleed tot rijst, bruine bonen, sla, gebakken kip en een vleessoort (meestal wel lekker maar enorm taai!), en een flan of fruit toe. Ach, niet dat we honger lijden hoor, absoluut niet!

Ik denk dat we tot nu toe nog het meest van de avond kanotochten genieten, omdat je dan echt op zoek bent naar dieren, en we merken dat het zien van dieren voor ons toch net iets extra’s toevoegt aan zo’n trip als dit. We hebben vannacht veel babykaaimanoogjes gezien in het water tussen de takken, en twee zelfs van heel dichtbij! Edivam wilde een babykaaiman vangen om te laten zien aan ons, maar de eerste die hij wilde pakken was er te snel vandoor. De tweede kon hij wel pakken, tegen het einde van de trip en al in het zicht van het schip, en we hebben daar uitgebreid naar kunnen kijken en aanraken. Hans en ik mochten hem zelfs even vasthouden toen we het vroegen. Wauw! Wat een prachtig beestje, volgens Edivam was deze babykaaiman nog maar pas zo’n 5 maanden oud en kan zijn soort, de brilkaaiman, tussen de 1,5 en 2,5 meter lang worden… Dan had deze jongen nog een hele tijd te gaan! Het was heel bijzonder, ik wilde al zo lang een krokodilachtige vasthouden en deze had daar een goede, veilige maat voor… Al moest je denk ik zelfs met hem oppassen voor zijn tandjes! We moesten echt de bosjes invaren om hem te vangen, en waren dus er weer uitgevaren om op ons gemak te kunnen kijken naar het beestje, maar toen we klaar waren deed Edivam de bestuurder terug laten varen naar de inham waar we hem gevonden hadden, zodat we hem terug konden brengen naar zijn territorium, en zijn moeder die daar waarschijnlijk nog rondzwierf om over haar jongen te waken.

We hebben ook twee mooie boomratten gezien, van best dichtbij – we voeren er zelfs vlak onder, tussen de takken, in een poging om dichterbij te komen. En na heel lang zoeken zagen we ook een slangetje in een boom zitten, en natuurlijk vlogen er af en toe vleermuizen vlak over het water. Ja, we genieten denk ik nog het meeste van deze avondkanotochtjes, want er is dan (als het licht aan is) zo veel te zien om je heen! Tegen half 10 kwamen we terug bij het schip, en was het gauw naar onze hut en nog heel even lezen in Hans zijn geval en typen in mijn geval voordat het tijd was om te slapen. Morgen is namelijk weer een lange dag!

free counters