Hans en ik hebben een gezamelijke hobby: om begraafplaatsen, monumenten, bijzondere locaties en andere gerelateerde zaken van en over de Wereldoorlogen op te zoeken, over heel de wereld. Daar hebben we een aparte pagina voor, die vind je HIERterug.


Maar in de loop der tijd hebben we ook heel veel gewone mooie begraafplaatsen bezocht, en vonden we dat die een apart plekje verdiende op onze website omdat sommige zo mooi, bijzonder of indrukwekkend waren. Die begraafplaatsen gaan we op deze pagina verzamelen.Klik op een land uit de lijst hieronder om rechtstreeks naar al onze "vondsten" van dat land te gaan. Bij ieder land kun je vervolgens op de foto's zelf klikken om naar die reis gebracht te worden.

Colombia
Engeland
Spanje
Zuid-Afrika


[terug naar boven]Colombia

[terug naar boven]

2018, Cementerio Santa Cruz de Manga, Cartagena

Tijdens onze wereldcruise in 2018 wandelde we naar het oude centrum van Cartagena in Colombia en kwamen langs een bijzondere begraafplaats, helemaal met wit marmer en witte tegels bekleed, blinkend in de hete zon. De Cementerio Santa Cruz de Manga heeft een lange geschiedenis volgens deze website, maar wij hadden daar geen weet van toen we er rond liepen en hebben gewoon genoten van de wit-marmeren engeltjes, torentjes, wit-betegelde graven en de bijzondere "gallerij" achterin de begraafplaats vol vierkante afdekstenen voor graf-alkoven. Sommige rijk versierd (felgekleurde nep-bloemen zijn populair in dit hete klimaat!), anderen met alleen de naam en sterfdatum in het cement van de afdekplaat gekrast. En, wat we nog nooit gezien hadden, een aanzienlijk aantal met grote stickers erop geplakt, meestal een fotocollage van een zonsondergang, de overledene en zijn favoriete voorwerp (bijvoorbeeld een motor). Heel apart en sfeervol om door die lange kleurrijke gallerij te lopen! Ook kregen we een vrijwillig verplichte rondleiding en lezing over de dieven die hier de marmeren graven beschadigden in zwaar Spaans dialect van een piepklein oud vrouwtje met nog maar een paar tanden die duidelijk de begraafplaats bijhield.Engeland

[terug naar boven]

2018, All Saints Graveyard, Flixborough

In Engeland bezoeken we All Saints Church in Flixborough, in de hoop dat we het gebrandschilderd raam in de kerk konden bekijken. Helaas was het kleine kerkje gesloten, en omdat Flixborough een "Dubbel Dankbaar Dorpje" is (zie ook onze "oorlogsgedenktekens" pagina), zijn er in het kleine kerkhofje ook geen graven van de Wereldoorlogen.


2018, St Mary's Church, Great Bircham

We bezoeken nog het kerkhof van een dorp met een Commonwealth ereveld, St Mary's Church in Great Bircham, een mooi oud dorpskerkje volledig bekleed met vuursteen, met er omheen een begraafplaats vol verzakte en schots en scheve grafstenen.


2018, Norwich Cemetery, Norwich

Norwich Cemetery is een grote, rommelige stadsbegraafplaats met grote oude bomen, overwoekerde graven, scheve grafstenen, en her en der verspreid tussen de "gewone" graven ook graven van de Eerste en Tweede Wereldoorlogen.


2018, St. Michael's Church, South Elmham

De kerk van het tweede "Dubbel Dankbaar Dorpje" dat we bezoeken tijdens ons weekje Engeland is wel toegankelijk, een eeuwenoud dorpskerkje dat volgens mij geen rechte muur meer heeft. De begraafplaats lijkt minstens zo oud, met heel apart in onze ogen, bij een hoop grote grafstenen een klein grafsteentje er tegenaan geleund.Spanje

[terug naar boven]

2018, Cementerio Municipal de Bilbao, Bilbao

Tijdens ons weekje natuur in Noord-Spanje in 2018 bezochten we de Cementerio Municipal de Bilbao, en waren volledig verbaasd door de enorme grote van de begraafplaats, de grote van de familiegraven (sommige waren torens van wel 2-3 verdiepingen hoog!), de mooie grote tulpenbomen en coniferen, de vele beelden overal (de Russen zijn dus duidelijk niet de enigste met hun prachtige Novodeviche begraafplaats), en hoe dicht het bij het vliegveld lag. Geen laatste RUSTplaats hier: in Gibraltar lag de begraafplaats nog naast het vliegveld, hier kwamen de vliegtuigen vlak over onze hoofden heen razen tijdens het opstijgen en landen! Wow... De een na de andere, ongelofelijk! We hebben er een tijdje rondgelopen en onze ogen uitgekeken, en zijn eind van de week nog teruggegaan om er nog een uurtje door te brengen voor het tijd was om naar huis te vliegen.


2018, Bilbao British Cemetery, Bilbao

Op zoek naar de enigste Commonwealth begraafplaats in Spanje bezochten we de British Cemetery in Bilbao. Een mooi kleine oude begraafplaats vol grote bomen en een beetje rommelig, met scheve grafstenen, zoals een Engelse begraafplaats hoort te zijn! Hoewel hier ook veel buitenlanders begraven werden in de loop der eeuwen.


2018, Cementerio del Salvador, Oviedo

In Oviedo bezochten we, na het massagraf voor de Spaanse Burgeroorlog bekeken te hebben, de rest van de Cementerio del Salvador. Dit was een indrukwekkend volle begraafplaats met familiegraven schouder aan schouder geplaatst, en langs de hoofdwegen de middel- tot zeer grote familiekapellen in de mooiste vormen en stijlen, van klassiek tot zeer modern.Zuid-Afrika

[terug naar boven]

2018, Ladysmith Cemetery, Ladysmith

Tijdens ons bezoek aan de Commonwealth en Boer-Oorlog graven van Ladysmith Cemetery in Zuid-Afrika, was er net in de verte een begrafenis bezig, met mooie kleren en gezang. De begraafplaats zelf was groot en een beetje rommelig maar wel sfeervol met de oude 19e eeuwse graven en mooie grote tropische bomen overal.


2018, Voortrekkersmonument Remembrance Garden, Pretoria

Op het terrein van het Voortrekkersmonument in Pretoria was ook een gedenktuin en/of begraafplaats waar je, als je familie was van een van de oorspronkelijke Voortrekker-families, een gedenksteen kon laten plaatsen. Best indrukwekkend hoe sommige families zichzelf nog helemaal terug konden traceren tot de eerste Voortrekkers!


free counters